Közélet

2006.12.28. 09:23

Trükkös tarvágás az erdőkben

Baranya | Negyvenhat hetkár erdő, kilencezer köbméter fa – eddig ennyi bánta az illegális tarvágók új módszerét. Az erdőt hajléktalanok nevére írják, akiken nem hajtható be a bírság.

Bóka Máté (Dunántúli Napló)

A trükk lényege, hogy egyes erdőket olyanok nevére írnak át, akik a szabálytalan vágás miatt a várható – köbméterenként 10 ezer forintos – bírságot úgysem tudják kifizetni. Az erdőt ugyanis letarolják, majd a fát eladják. A haszon akár nyolcszoros is lehet. Ezzel a módszerrel eddig 46 hektáron tüntettek el 9 ezer köbméter fát.

Miszlang Lajos, az erdészeti szolgálat pécsi igazgatóságának osztályvezetője elmondta, a kivágásnál az erdő kora és érettsége sem számít. Több ügyben is tart az eljárás, és már 70 millió forint bírságot kiszabtak, de ezeket nem tudják behajtani. A bírságot nem fedezi, ha elárverezik a tulajdonos ingóságait, ingatlanát vagy az „erdőt” – általában nem sok mindenük van. Szerinte vannak, akik jogi és anyagi segítséget is nyújtanak a háttérből. A legfőbb ügyész állásfoglalása alapján egy esetben már büntetőfeljelentést is tettek környezetkárosítás jogcímén, ami már 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztéssel is járhat.

A hasonló esetek miatt hamarosan szigorítják az erdőtörvényt, a szolgálat pécsi igazgatósága pedig a siklósi mellett más rendőrkapitánysággal is keresi az együttműködést lehetőségét.

Rendszám nélküli járműveket használnak

Ebben az évben a fatolvajok úgy 19 hektárnyi erdőt, összesen 2800 köbméter fát loptak el. A tolvajok általában kisebb mennyiséggel, 1-5 köbméterrel „dolgoznak”, és az erre a célra átalakított rendszám nélküli járgányokat használnak, de előfordul az is, hogy nagyobb teherautókkal ennél sokkal többet is elvisznek. A falopásért jelenleg 60 ezer forintos szabálysértési bírság szabható ki.

A szakemberek szeretnék elérni, hogy ezt megemeljék, és szigorítsák a fa származási igazolásának szabályozását, valamint hogy az árut le lehessen foglalni, ha hitelt érdemlően nem tudják igazolni a származást.

Kerekebb erdők

Az elmúlt években három-négy százalékkal lett nagyobb az erdőterület a megyében, most 110 ezer hektárt borítanak fák. Ez annak köszönhető, hogy a nemzeti vidékfejlesztési terv keretén belül rendkívül jó támogatási feltételek mellett lehetett bizonyos mezőgazdasági területeket erdősíteni.

A szakemberek szeretnék elérni, hogy ezt megemeljék, és szigorítsák a fa származási igazolásának szabályozását, valamint hogy az árut le lehessen foglalni, ha hitelt érdemlően nem tudják igazolni a származást. Kerekebb erdők Az elmúlt években három-négy százalékkal lett nagyobb az erdőterület a megyében, most 110 ezer hektárt borítanak fák. Ez annak köszönhető, hogy a nemzeti vidékfejlesztési terv keretén belül rendkívül jó támogatási feltételek mellett lehetett bizonyos mezőgazdasági területeket erdősíteni. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!