Közélet

2007.03.31. 09:51

A látogatóké a világörökség

Pécs | Ünnepélyes keretek között átadták a mintegy 1,5 milliárd forintos támogatással megvalósult világörökségi látogatóközpontot, melynek kapui mától mindenki előtt nyitva állnak.

Nyaka Szabolcs (Dunántúli Napló)

– Kész a nagy mű – jelentette be Ujvári Jenő, a Pécs/Sopianae Örökség Kht. ügyvezető igazgatója a tegnapi ünnepélyes megnyitón. Befejeződött ugyanis a másfél milliárd forintos, döntően európai uniós támogatással készülő látogatóközpont építése. A bemutatóközpontból megtekinthető a Cella Septichora, azaz a hétkaréjos kápolna, és a többi ókeresztény emlék is. Emellett kialakítottak két parkot, s megújult a Sétatér is, új burkolattal, padokkal.

[caption id="" align="alignleft" width="323"] Az eseményen megjelent a Magyar Katolikus Egyház feje, Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom–budapesti érsek (képünkön) és Julius Janus apostoli nuncius, a Vatikán „nagykövete” is (fotó: B. Bezdán Katalin)
[/caption]A tegnapi eseményen megjelent a Magyar Katolikus Egyház feje, Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, aki beszédében arra figyelmeztetett, az EU alkotmánya kapcsán merült fel a kérdés: mi köze Európának a kereszténységhez? „Akkor a kövek beszélnek” – válaszolta meg a kérdést a főpap, utalva a pécsi ókeresztény emlékekre. Tasnádi Péter polgármester egyebek mellett azt kérte: Pécs valamennyi lakója kellő alázattal és tisztelettel, méltósággal őrizze meg ezt az emléket. A tegnapi avatóünnepségen mások mellett beszédet mondott Mayer Mihály pécsi megyéspüspök és a Vatikán képviseletében Julius Janus apostoli nuncius is, aki magyarul szólt az egybegyűltekhez. A pápa képviselője közölte: együttérzéssel gondol Toller László korábbi polgármesterre, aki Pécsett II. János Pál tiszteletére utat avatott fel.

Bár az eredeti meghívó szerint Hiller István kulturális miniszter avatta volna fel a pécsi központot, a szaktárca végül államtitkári szinten képviseltette magát. Schneider Márta kulturális szakállamtitkár azt hangsúlyozta, ami a pécsi emlékekkel történik, az már nemcsak magyar, hanem nemzetközi ügy is, hiszen a világörökségről van szó. Az államtitkár szerint aki Pécsre látogat, annak az ókeresztény bemutatóközpontot látnia kell, hiszen ez „a világ egyik csodája”.

A tervek szerint mától már mindenki számára látogatható a világörökségi központ. A kivetítőkkel, érintőképernyős információs pultokkal is felszerelt látogatóközpontban csak idegenvezetéssel, csoportosan van mód a közlekedésre. Meghatározott időpontokban indul szakavatott tárlatvezetés, erről a helyszínen is lehet érdeklődni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!