Közélet

2007.03.17. 11:21

Akiknek aranyat ér a réz

A vasút a felhagyott szárnyvonalakon a napokban megkezdi a fénysorompók, biztosítási rendszerek kimentését. Több kilométernyi rézkábelről, sokmilliós értékről van szó - a fémtolvajok már megkezdték a fosztogatást.

Kozma Ferenc (Dunántúli Napló)

Január óta megugrott a világpiacon a réz iránti kereslet. Nem egészen másfél hónap alatt 5300 dollárról 6300 dollárra nőtt tonnájának ára, igaz, volt tavaly olyan időszak, amikor majdnem 7000 dollárt is megadtak érte.

Hogy miért érdekes ez? Elsősorban azért, mert soha nem látott tempóban nő a „fémhulladék-gyűjtők” okozta kár. Áram alatt szedik szét a transzformátorokat, darabolják a vasúti síneket, lopják az útmenti  közlekedési táblákat. Tavaly például akrobatikus ügyességgel ellopták a pécsi egyházmegye főtemplomáról a villámhárítót, megbontották a Dóm rézlemez-borítását.

Rövidesen a MÁV felhagyott vonalain is megindulnak a fémgyűjtők. Ám mivel meglehetősen hosszan futnak a sínpárok, nem tudnak minden szemafor mellé forgalmistát állítani. Így aztán a cég igyekszik maga leszerelni minden olyan berendezést, ami érték. Villány, Siklós, Harkány, Sellye környékén főleg a fénysorompókat és a hozzájuk vezető rézkábeleket próbálják menteni.

A téma a rendőri munka része. Cserép Attila pécsi rendőrkapitány is jól tudja, hogy míg  egyesek számára megélhetési bűnözés, másoknak viszont jó bevételi forrás a színesfém-üzlet. Így a közös érdek meglehetősen megnehezíti a nyomozók munkáját, akik napjainkban egyre gyakrabban ellenőrzik a potenciális orgazdákat, a fémhulladék átvevő telepeket. Meglehetősen nehéz a dolguk, hiszen ritkán kerül az ilyen telepekre „beszédes áru”, többtucat azonos méretűre darabolt vasúti sín, vagy rézhuzal. De valahogy mégis odajut.

Térjünk vissza a fémtőzsdékre. Hiszen a hazai, köztük a pécsi-baranyai fémhulladék kereskedők és gyűjtők is élénken figyelik a világpiaci árak alakulását. Legalábbis ezt mondja Bartelnez Olivér, egy pécsi fémfelvásárló-telep vezetője, mindehhez hozzátéve, hogy napjainkban ismét fellendült a fémhulladék forgalom, alig győzik az átvételt, továbbszállítást. A telepükön a sárgaréz kilója 500-600 forint között mozog, de a vörösrézért akár 700-800 forintot is megadnak. Aztán viszik tovább. Olykor a hazai feldolgozóba – Dunaújvárosba –, máskor Olaszországba, Ausztriába, Németországba, vagy még tovább. Ahol éppen a legtöbbet adják érte. Bartelnez szerint nem nagy árréssel dolgoznak az átvevők, úgy 25-30 százalékkal. Ám ha szerencséjük van, egy-egy itáliai szállításnál többet is elérnek.

Még a sugárzó fémet is vitték

Meglehetősen széles a fémtolvajok tevékenységi köre. Néhány esetet érdemes feleleveníteni ízelítőnek. Közel ezer tonna radioaktívan szennyezett fémet „vermelnek el” az uránbánya felszámolását végzők a rekultiváció során a kővágószőlősi 3-as meddő keleti oldalán mélyített gödörbe, amiből 2001-ben jókora mennyiséget elemeltek a fémtolvajok. Csak a jóisten tudja, hogy mennyit. Ellopták a kémesi vasúti híd járólapjait. Lopják a szőlőhegyekben a lugast tartó kordonokat, telente többmilliós kárt okozva Baranyában. Állítólag jó pénzért lehet a fém kukásedényeken túladni. Zádor környékén harminc tonnát nyomott az a négy síndarab, amit a gyakorlott fémtolvajok igencsak szakszerűen szedtek le a talpfákról tavaly, ám megcsípték őket. És végül szintén egy tavalyi eset: Komlón a városi színházterem elől Ligeti Erika Kossuth-díjas szobrászművész, „Hárpiácskát” szobrát, a nevezetes szirént lopták el. Nem az első és utolsó baranyai műalkotásként.

Fémek átvételi ára a héten, a pécsi telepeken (Ft/kg)

Vaslemez 30

Egyéb vasáru 43

Öntöttvas 45

Alumínium 300–340

Sárgaréz 500–600

Vörösréz 800–1000

Fémek átvételi ára a héten, a pécsi telepeken (Ft/kg) Vaslemez 30

Egyéb vasáru 43

Öntöttvas 45

Alumínium 300–340

Sárgaréz 500–600

Vörösréz 800–1000 -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!