Közélet

2007.03.23. 19:20

Az ELTE sarkában a pécsi egyetem

Pécs–Budapest | Kevesebb a jelentkező a felsőoktatásba, a Pécsi Tudományegyetem mégis őrzi előkelő helyét a diákok között – nagyjából így summázható jelen állás szerint az idei statisztika.

Nyaka Szabolcs (Dunántúli Napló)

Több ezerrel kevesebben adták be jelentkezési lapjukat a Pécsi Tudományegyetemre, mint tavaly. Ez ugyanúgy igaz az elsőhelyes jelentkezésekre is. Bókay Antal, a Pécsi Tudományegyetem oktatási rektorhelyettese azonban mégis egyértelműen jó eredménynek, pozitívnak tartja az idei számokat.

A két állítás között nincs ellentmondás. Tudni kell ugyanis, hogy a felsőoktatási jelentkezések száma országosan is jelentősen csökkent – sokkal jobban, mint a pécsi egyetemen. Bár a felvételi statisztikák kismértékben még változhatnak – például a kiegészítő képzések miatt –, az világosan látszik, hogy tavalyhoz képest tízezrekkel kevesebben vannak a jelentkezők. Ha a néhány évvel ezelőtti 150–160 ezres jelentkezőszámot nézzük, akkor még nagyobb a visszaesés. Ennek egyik természetes oka, hogy a korosztályba lépők létszáma is csökkent. A következmény, hogy az egyetemek között élesedik a küzdelem a diákokért, hiszen így teremthető bevétel. Nem mindegy, hogy az egyre kevesebb tanuló közül melyik intézményt választják többen vagy kevesebben.

E körben viszont a Pécsi Tudományegyetem jól áll. Tavalyhoz képest veszített ugyan hallgatókat, de nem olyan arányban, mint mások. A jelentkezéseket tekintve négy nagy egyetem áll az élen. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) tavaly még jócskán kimagaslott a mezőnyből, ám idén a legfrissebb adatok szerint már csak alig több mint ötszáz jelentkezővel vezet a Pécsi Tudományegyetem előtt. Utána a szegedi és a debreceni egyetem következik.

Így talán már érthető, miért is vélekedik kedvezően Bókay Antal oktatási rektorhelyettes. Az egyetemi vezető úgy véli, több oka is van annak, hogy a baranyai universitas ilyen előkelő helyen áll a tanulók kívánságlistáján. Nagy egyetemként széles képzési kört képes biztosítani, magas szinten, a leginkább kedvelt szakok többsége a Pécsi Tudományegyetemen megtalálható, igénybe vehető. Emellett az elmúlt években nagyon tudatos marketingmunkát folytattak. Hiszen a jó képzésnek is kell hírverés, s az információt arról el kell juttatni a diákokhoz.

A jelentkezők száma még tovább emelkedhet

Idén először fordult elő, hogy még március végén sincs végleges adat az egyetemekre jelentkezőkről, hiszen nem egy fordulóban zajlott a procedúra. A hagyományos jelentkezés dátuma maradt február 15-e, addig kellett beérkezniük a lapoknak. Akinek azonban már főiskolai oklevele vagy alapszakos diplomája van, az március 19-éig jelentkezhetett mesterszakra, illetve kiegészítő képzésre. Ezek feldolgozása értelemszerűen még nincs meg. A szakemberek ugyanakkor úgy vélik, hogy a mesterszakok még viszonylag alacsony száma, illetve a kisebb érdeklődés miatt nem lesz átütő változás. Várhatóan legfeljebb néhány ezer új jelentkezővel lehet számolni, ami a mintegy százezres nagyságú összes pályázó diák között valóban nem számít soknak. Ugyanakkor a mesterszakok a következő években beindulnak, így egyre többen készülhetnek majd erre a képzésre.

A nagy egyetemek vannak jobb helyzetben

Amint az idei statisztikákból is látszik, az ország legnagyobb felsőoktatási intézményei a legvonzóbbak a diákok között. Első helyen áll a budapesti ELTE, majd a nagy vidéki központok: a pécsi, a szegedi, a debreceni universitas. Egyértelmű a Pécsi Tudományegyetem jelentős szerepe, amit a hallgatói létszám is igazol: a már tanuló diákok száma mintegy 35 ezer – ezzel a mutatóval első a baranyai megyeszékhely felsőoktatási intézménye. A várható felsőoktatási változások is a nagyokat erősíthetik. Ide sorolható például az is, hogy az elképzelések szerint a minősített oktatók csak egy helyen számítanának be a szakalapításba. Ezzel szintén az egyetemi központok járnának jól, ők tudnak több oktatót foglalkoztatni. A nagyobb egyetemek, köztük a pécsi is, már engedélyhez kötik, ha tanáruk máshol is dolgozni, oktatni kíván – hiszen saját érdeküket, piacukat védik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!