Közélet

2007.03.28. 12:20

Egy térképen az összes szolgáltató

Egységes, számítógépen elérhető formában teszik közzé hálózataik térképét a közműszolgáltatók. A vízmű által megkezdett rendszer segítségével csökkenhet a véletlenül vezetékrongálások száma és a további fejlesztések tervezése is gördülékenyebbé válik.

Nyaka Szabolcs (Dunántúli Napló)

Mindenki tapasztalt már olyat, hogy egy-egy közműépítés miatt órákra megszűnik az áram vagy óriási csőtörés keletkezik – mert a másik szolgáltató „területére” tévedtek a munkások, és gépükkel elvágták, tönkretették a másik hálózatot. Az ilyen jellegű hibák megszűnhetnek, vagy legalábbis jelentősen mérséklődhetnek Pécsett.

Elkészült ugyanis az egységes közmű-nyilvántartási rendszer alapja, amelyhez elsőként a Pécsi Vízmű Zrt. csatlakozott. Az erről szóló megállapodást a napokban írta alá Nyirati István, a cég vezérigazgatója és Tasnádi Péter polgármester. Ez természetesen csak az első lépés, a cél az, hogy minél több társaság adatai szerepeljenek a pécsi rendszerben. Így minden társaság láthatja a másik hálózatát, tudhatja, hol lehet bontani – és persze építeni. A fejlesztésekhez ugyanis szintén fontos információt tartalmaz a digitális közműtérkép.

Tasnádi Péter polgármester elmondta azt is, ez a fejlesztés tulajdonképpen része az elektronikus közigazgatási beruházásoknak. A tervek szerint a közeljövőben még három társaság csatlakozhat a rendszerhez, de számos továbbival is kapcsolatban tárgyalásban állnak. Ezek között nemcsak önkormányzati szolgáltatók  vannak, a közeljövőben megszülethet az együttműködés a Magyar Telekommal, az EUNet 2000 Kht.-val és a PVV Zrt.-vel is. De ugyancsak zajlanak az egyeztetések az e-on mindkét érdekeltségével (azaz a gázszolgáltatóval és az áramszolgáltatóval), valamint a különböző kábeltelevíziós hálózatokkal. A célkitűzés az, hogy valamennyi jelentős szolgáltató adatai bekerülhessenek az egységes pécsi rendszerbe.

Nyirati István vezérigazgató közölte, nagy jelentőségűnek tartja a megállapodást. A cégek – így a Pécsi Vízmű is – komoly értékkel szállnak be a programba, hiszen az adatbázisuk fontos információkat tartalmaz. A társaság munkatársai évekig dolgoztak a rendszerük kiépítésén, amely már digitalizált formában áll készen. A mostani megállapodás révén létrejöhet az a helyzet, hogy mindenki beteszi a saját részét a közösbe, s onnan hozzájut az egészhez. Mint az igazgató közölte, a jövőben kisebb az esélye annak, hogy egy munka során más szolgáltató vezetékében, hálózatában okoznak sérülést. Emellett az új fejlesztéseknél is sokkal jobban lehet tervezni, egy helyről valamennyi információ megszerezhető, ráadásul a digitalizált változat révén gyorsabban, naprakészen. Hiszen ebben a rendszerben a különböző módosítások, változások is azonnal megejthetőek. Így a szolgáltatók munkája javulhat, amelyet a polgárok is észrevehetnek majd.

A beruházásoknál is jól jön

Tasnádi Péter polgármester elmondta, a mostani adatbázisnak azonnal gyakorlati hasznát is vehetik, például az európai kulturális fővárosi nagyberuházások esetében. Mint megjegyezte, laikusként egyszerűnek tűnhet például egy Tudásközpont kialakítása, ám számos ilyen jellegű probléma merülhet fel.

Vezetékkiváltások, áthelyezések, a jelenleg is futó hálózatok pontos feltérképezése – mind megoldandó. Egy részletes és friss adatbázissal viszont az ilyen munkák pontossá és gyorsabbá válhatnak – ez pedig fontos szempont. Azt egyébként nem árt tudni, hogy egy ekkora beruházásnál csak az adott vezetékek kiváltásának tervezése is milliós tétel lehet.

Elektronikus önkormányzat: több száz milliós program

A pécsi digitális, egységes közmű-nyilvántartási rendszer az elektronikus önkormányzati programhoz kapcsolódik. Amint arról már beszámoltunk, Pécs mintegy 620 millió forintos pályázati forrást nyert ennek kialakítására, bevezetésére. A program számos elemből áll, de ennek jegyében a pécsiek számos hatósági ügyüket az interneten keresztül is tudják intézni. Sőt, az is megtekinthető, az adott ügy milyen szakaszba lépett, hol tart az eset intézése. Csökkenhet a közgyűlés költsége, a jövőben nem papíron, hanem számítógépen készülnek az előterjesztések, módosítások. A pécsi honlap pedig jóval több információval, hirdetménnyel várja a polgárokat.

Vezetékkiváltások, áthelyezések, a jelenleg is futó hálózatok pontos feltérképezése – mind megoldandó. Egy részletes és friss adatbázissal viszont az ilyen munkák pontossá és gyorsabbá válhatnak – ez pedig fontos szempont. Azt egyébként nem árt tudni, hogy egy ekkora beruházásnál csak az adott vezetékek kiváltásának tervezése is milliós tétel lehet. Elektronikus önkormányzat: több száz milliós program A pécsi digitális, egységes közmű-nyilvántartási rendszer az elektronikus önkormányzati programhoz kapcsolódik. Amint arról már beszámoltunk, Pécs mintegy 620 millió forintos pályázati forrást nyert ennek kialakítására, bevezetésére. A program számos elemből áll, de ennek jegyében a pécsiek számos hatósági ügyüket az interneten keresztül is tudják intézni. Sőt, az is megtekinthető, az adott ügy milyen szakaszba lépett, hol tart az eset intézése. Csökkenhet a közgyűlés költsége, a jövőben nem papíron, hanem számítógépen készülnek az előterjesztések, módosítások. A pécsi honlap pedig jóval több információval, hirdetménnyel várja a polgárokat. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!