Közélet

2007.03.08. 12:30

Ismét kötelező lett a tüdőszűrés

Baranya | A regionális tiszti főorvos elrendelte, hogy ismét legyen kötelező a tüdőszűrés a megyében. Azért, mert egyes területeken a tbc-s megbetegedések száma meghaladta a kritikus értéket.

Balogh Zoltán (Dunántúli Napló)

[caption id="" align="alignleft" width="323"] Az elmúlt év orvosi tapasztalatai – százezerből öt megbetegedés – indokolttá tették, hogy ismét kötelezővé tegyék a szűrővizsgálatokat
[/caption]Egy év alatt 2005-höz képest a kétszeresére emelkedett a tuberkulózisban megbetegedettek száma Baranyában, és bizonyos területeken meghaladta az úgynevezett kritikus értéket. Ez a szám 100 ezer lakosra vetítve 25 igazolt esetet jelent. A regionális tiszti főorvos ezért elrendelte, hogy három év után ismét kötelező a tüdőszűrés Baranyában. A megyei tüdőgondozó adatai szerint – az ellátási körükbe tartozó 64 ezer ember tekintetében –, az arány 27,9 a 100 ezerhez. Pécsett, Komlón, Mohácson, Szigetváron, Siklóson és Sásdon kívül, ahol a városi intézményekben végzik a szűrést, minden más település a megyei gondozó hatáskörébe tartozik.

Dr. Schreiner Mária főorvos, az intézet vezetője azt mondja, még csak kutatják az okokat, az is nehezen állapítható meg, hogy hol betegedtek meg a korábbinál többen tbc-ben. A háziorvosok az utóbbi időben hatékonyabban segítik a szűrést, sokszor ők kezdeményezik, hogy a beteg – vagy betegséggyanús – ember elmenjen a legközelebbi állomásra.

Egyszer küldenek behívót, de büntetés nem lesz

A tüdőszűrésen való kötelező részvétel a harminc év fölöttieket érinti. Jelenleg az önkormányzatok és a körjegyzőségek segítségével azt határozzák meg, hogy kik nem voltak az elmúlt két évben szűrésen. Őket, akárcsak 2004-ig, névre szólóan értesítik a tüdőszűrés helyéről és idejéről. Ismételt behívót nem postáznak, azt pedig, ha valaki nem jelenik meg, nem büntetik. A tüdőszűrésre behívottaknak, a kezelés alatt álló tuberkulózisos betegeknek nem kell vizitdíjat fizetniük. A pénzt csak akkor kérik el, ha valaki pluszban tart igényt a vizsgálatra.

Sokan önként jelentkeznek a rendelőintézetekben

Bizonyos munkahelyeken az időszakosan elvégzett munkaalkalmassági vizsgálatok sorában a kötelező tüdőszűrés is szerepel.  A tapasztalatok szerint ezen a körön kívül mind többen mennek önként is tüdőszűrésre, feltehetően a munkáltatók kezdeményezésére. Az önkéntes részvétel akkor sem árt, ha valaki rendszeresen köhög, köpete van, vagy lázas. Nem kell feltétlenül a háziorvosra várni, aki esetleg tüdőtágulást, tartós hörghurutot vagy egyéb megbetegedést tételez föl. Ha évente nem is, de kétévente mindenképpen célszerű elvégeztetni egy vizsgálatot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!