Közélet

2007.03.22. 11:45

Nem mondtak nemet a radarra

Pécs | Nem rendelt el változtatási tilalmat a közgyűlés tegnap a NATO-radar tervezett helyszínére, így egyelőre nincs akadálya annak, hogy megépüljön a lokátor a Tubes-hegyen.

Babos A. (Dunántúli Napló)

Leszavazta tegnap Pécs közgyűlésének MSZP-SZDSZ többségű koalíciója azt az ellenzéki javaslatot, hogy azonnali változtatási tilalmat rendeljenek el a 0319-es helyrajzi számú ingatlanra, a NATO-radar tervezett helyszínére. A kormánypárti képviselők a tubesi radar ügyében összehívott második rendkívüli ülésen Kővári János, az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) frakcióvezetője tegnap tett indítványát sem támogatták. Az ellenzéki képviselő azt javasolta, kezdeményezzenek tárgyalásokat a kormánnyal – a Honvédelmi Minisztérium (HM) képviselői, illetve pécsi civilek és politikusok részvételével –, hogy megvizsgálják, lehet-e a Tubesen kívül másik helyszínt kijelölni. Szintén Kővári képviselő szerette volna, ha név szerint szavaznak a városatyák, amit a többség ugyancsak elvetett.

A polgármester cáfolta, hogy háttéralkut kötöttek

Dr. Révész Mária, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője félelméről beszélt tegnap, amely szerint szoros összefüggés lehet a radar Pécsre telepítése, és a nagyvonalú kormányzati ígéretek között. Pécsett az elmúlt napokban szárnyra kapott híresztelések szerint ugyanis a kormány az M6-os megépítése mellett az EKF-pénzek gördülékeny folyósításáról, valamint a pécs–po-gányi reptér fejlesztéséről biztosította a várost abban az esetben, ha itt épül a radar. Tasnádi Péter polgármester kérdésünkre cáfolta a híresztelést. Azt viszont hozzátette, a város vezetése nyilvánvalóan igyekszik minél több, a kormány korábban tett ígére-teiben szereplő fejlesztés megvalósításáért kiállni.

A polgármesternek tegnap módosítania kellett a rendkívüli közgyűlés után tett első sajtónyilatkozatát, amelyben azt mondta: amiatt szavazták le a szocialisták a tilalom elrendelését, mert a PÉSZ már önmagában is kizárja a radar megépítését.

Ez utóbbit a civilek állítják, amellyel az MSZP nem ért egyet – javította szavait Pécs polgármestere. Ők amiatt nem rendeltek el változtatási tilalmat, mert azt nem tartják helyes útnak.Amint arról beszámoltunk, másfél hete, az első rendkívüli közgyűlésen a változtatási tilalmat háromszor sem tudta az ellenzék napirendre tűzni. A többség ugyanis szakértők meghallgatását kívánta még az ügyben. A katonák és a civilek szakértői meghallgatására a városfejlesztési bizottság hétfői ülésén került sor. Akkor a bizottság – a kormánypárti többség tartózkodása mellett – nem tett javaslatot a közgyűlésnek arról, hogy elrendeljen-e változtatási tilalmat avagy sem.

A radar ellenzői azért harcoltak a változtatási tilalom elrendelése mellett, mert ezzel azonnali hatállyal meg lehetett volna akadályozni a lokátor felépítését egy jó időre, akár három évre is. Közben módosíthatta volna a közgyűlés a Pécsi Építési Szabályzatot (PÉSZ) akként, hogy egyáltalán ne épülhessen katonai lokátor a város közigazgatási határain belül. Ennek a módosításnak a szándékát, illetve azt, hogy a PÉSZ megváltoztatását gyorsított eljárásban tárgyalják, a múlt héten egyhangúlag megszavazta minden képviselő.

A Fidesz–KDNP és az ÖPE tegnapi, ülés utáni sajtótájékoztatóján azonban a frakcióvezetők ezzel kapcsolatban kételyeiknek adtak hangot. Úgy nyilatkoztak, semmi biztosítékot nem látnak arra, hogy az MSZP és az SZDSZ képviselői valóban megszavaznák a módosítást. Erre amúgy is csak július 20. után kerülhetne sor, és csak akkor lenne jelentősége, ha a közgyűlés napjáig a HM nem kapná meg a jogerős és végrehajtható építési engedélyt.

Felvetették ugyanakkor azt is, megvizsgálják, van-e mód időközi önkormányzati választás kiírására. Dr. Papp Judit, Pécs címzetes főjegyzője lapunk érdeklődésére elmondta: a közgyűlést a Parlament oszlathatja fel. Ennek egyik feltétele a működés alkotmányellenessége, ez nem áll fenn. A közgyűlés magát is feloszlathatja, amit bármelyik képviselő kezdeményezhet. A feloszláshoz a minősített többség egyetértése kellene, név szerinti szavazással.

Több folyamatban lévő ügy van még a Tubes kapcsán

Dévényi Sándor képviselő (ÖPE), Ybl- és Kossuth-díjas építész bejelentette, kezdeményezi az építészkamara etikai bizottságánál (EB), hogy vizsgálja meg kollégája, Potucsek Iván – a tubesi és a másik két NATO-radar építész-tervezője – nyilatkozatát, amelyet a tubesi lokátor terveihez csatolt. Ebben Potucsek kimondja, tervei megfelelnek a vonatkozó jogszabályoknak. Mivel Dévényi szerint ez nincs így, ezért fordult az EB-hez. Ha az etikai bizottság elmarasztalja az építészt, a kamara megvonhatja Potucsek tervezői jogosultságát.

Balog Zoltán, a Parlament civil ügyekért felelős bizottsága fideszes elnöke szerdán Pécsett jelentette ki: törvénymódosítási indítványt terjeszt a Tisztelt Ház elé. Kezdeményezi, hogy az országos és a helyi népszavazás között ne legyen különbség a tekintetben, hogy mikor érvényes a referendum. Az országos választáson enyhébbek a feltételek, annak szabályai szerint érvényes és eredményes lett volna a pécsi népszavazás is. Egy pécsi polgár is emiatt támadta a pécsi referendum eredményét. Beadványáról az Alkotmánybíróság tárgyalhat és hozhat hamarosan döntést.

A végsőkig harcolni fognak a civilek a lokátor ellen

Dr. Vicze Csilla, a civilek szóvivője elmondta, vannak még jogi lehetőségeik arra, hogy hátráltassák, akár megakadályozzák a radar építését. Többek között bejelentkeztek már ügyfélként az építési engedélyezési eljárásba, s ha kell, a harmadik fokig, a Fővárosi Bíróságig elmennek igazukért. Megerősítette korábbi állításukat, hogy a HM által elkészített hatástanulmány téves adatokon alapul és jogszabálysértő, amely ráadásul több ponton alkalmas volt a választók megtévesztésére is.

A tegnapi szavazással kapcsolatban szomorúságának adott hangot. Szép dolog a pártfegyelem, és biztosan sok esetben hasznos is lehet, azonban a tubesi radar egy ízig-vérig helyi ügy, emiatt a pécsiek véleményét kellene képviselniük a szocialistáknak is – jelentette ki Vicze Csilla. Márpedig azoknak a véleményét ismerjük biztosan, akik elmentek szavazni, s akiknek elsöprő többsége elutasította a katonai beruházást. Szerinte legalább azoknak a kormánypárti képviselőknek illett volna a pécsiek pártján állniuk és aszerint szavazniuk, akiknek körzetében a választók többsége elment szavazni.

Balog Zoltán, a Parlament civil ügyekért felelős bizottsága fideszes elnöke szerdán Pécsett jelentette ki: törvénymódosítási indítványt terjeszt a Tisztelt Ház elé. Kezdeményezi, hogy az országos és a helyi népszavazás között ne legyen különbség a tekintetben, hogy mikor érvényes a referendum. Az országos választáson enyhébbek a feltételek, annak szabályai szerint érvényes és eredményes lett volna a pécsi népszavazás is. Egy pécsi polgár is emiatt támadta a pécsi referendum eredményét. Beadványáról az Alkotmánybíróság tárgyalhat és hozhat hamarosan döntést. A polgármester cáfolta, hogy háttéralkut kötöttek Dr. Révész Mária, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője félelméről beszélt tegnap, amely szerint szoros összefüggés lehet a radar Pécsre telepítése, és a nagyvonalú kormányzati ígéretek között. Pécsett az elmúlt napokban szárnyra kapott híresztelések szerint ugyanis a kormány az M6-os megépítése mellett az EKF-pénzek gördülékeny folyósításáról, valamint a pécs–po-gányi reptér fejlesztéséről biztosította a várost abban az esetben, ha itt épül a radar. Tasnádi Péter polgármester kérdésünkre cáfolta a híresztelést. Azt viszont hozzátette, a város vezetése nyilvánvalóan igyekszik minél több, a kormány korábban tett ígére-teiben szereplő fejlesztés megvalósításáért kiállni.

A polgármesternek tegnap módosítania kellett a rendkívüli közgyűlés után tett első sajtónyilatkozatát, amelyben azt mondta: amiatt szavazták le a szocialisták a tilalom elrendelését, mert a PÉSZ már önmagában is kizárja a radar megépítését.

Ez utóbbit a civilek állítják, amellyel az MSZP nem ért egyet – javította szavait Pécs polgármestere. Ők amiatt nem rendeltek el változtatási tilalmat, mert azt nem tartják helyes útnak. A végsőkig harcolni fognak a civilek a lokátor ellen Dr. Vicze Csilla, a civilek szóvivője elmondta, vannak még jogi lehetőségeik arra, hogy hátráltassák, akár megakadályozzák a radar építését. Többek között bejelentkeztek már ügyfélként az építési engedélyezési eljárásba, s ha kell, a harmadik fokig, a Fővárosi Bíróságig elmennek igazukért. Megerősítette korábbi állításukat, hogy a HM által elkészített hatástanulmány téves adatokon alapul és jogszabálysértő, amely ráadásul több ponton alkalmas volt a választók megtévesztésére is.

A tegnapi szavazással kapcsolatban szomorúságának adott hangot. Szép dolog a pártfegyelem, és biztosan sok esetben hasznos is lehet, azonban a tubesi radar egy ízig-vérig helyi ügy, emiatt a pécsiek véleményét kellene képviselniük a szocialistáknak is – jelentette ki Vicze Csilla. Márpedig azoknak a véleményét ismerjük biztosan, akik elmentek szavazni, s akiknek elsöprő többsége elutasította a katonai beruházást. Szerinte legalább azoknak a kormánypárti képviselőknek illett volna a pécsiek pártján állniuk és aszerint szavazniuk, akiknek körzetében a választók többsége elment szavazni. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!