Közélet

2007.03.06. 19:28

Száz dolgozót küldenek el a klinikákról

Pécs Több mint két és fél milliárdos jelenleg a Pécsi Tudományegyetem hiánya. A kincstári biztos szerint nem vészes a helyzet, de elbocsátásokra szükség van.

Cseri László (Dunántúli Napló)

Nem először jár kincstári biztos a Pécsi Tudományegyetemen. Két évvel ezelőtti megjelenését a szívcentrum építése idézte elő. Az egészségügyi kormányzat ugyanis megígérte, hogy az intézet kivitelezésének hiteleit – évi közel 400 millió forintot – évről évre törleszti. A számlát azonban csupán két évig fizették, a kormányváltás utáni négy évben azonban egyetlen fillért sem kapott az egyetem, ennek pedig kétmilliárd forint kényszerű kifizetése lett a következménye.

Most újra itt a kincstári biztos, két hónapos időtartamra – tudtuk meg Ferenci Józseftől, a PTE gazdasági főigazgatójától. Az ok, hogy a ki nem fizetett és a lejárt határidejű számlák a megengedett mennyiségnél nagyobb mértékben halmozódtak fel. Ennek természetesen következményei vannak, magyarázta a főigazgató: szigorú keretgazdálkodást vezetnek be, a klinikákon teljesítménykorlátot szabnak meg, vagyis meghatározták az anyag- és gyógyszerfelhasználás kereteit. Korlátozzák a betegforgalmat is, ennek következményei lesznek a szigorú várólisták.

A klinikákat már átvilágították, s ahol létszámtöbblettel találkoztak, ott meghozták a szükséges intézkedéseket: száz főt meghaladó elbocsátásokra kerül sor egy hónapon belül. A folyamat elindult, már tárgyaltak a szakszervezetekkel is.

A kincstári biztos Karátsonyi Annamária, a fővárosi Szent Imre Kórház gazdasági igazgatója érdeklődésünkre elmondta, hogy a Magyar Államkincstár azért kérte fel őt a pécsi egyetem gazdálkodásának áttekintésére, mert a számlaállomány meghaladta a megengedett mértéket. Komoly, nagy válságról nem lehet beszélni, jelentette ki Karátsonyi Annamária, hiszen a kifizetetlen számlák összege magas ugyan, de nem kiemelkedő a PTE költségvetésének nagyságrendjéhez képest. Amíg nem készül el jelentésével, addig nem szívesen mondana számadatokat. Elkezdődött a létszámcsökkentés, amely azért is üdvözlendő, mert a miniszter ágyszámcsökkentése után kialakult helyzethez kell igazodnia az egyetemnek is úgy, hogy az egyensúly az átalakítás ellenére is megmaradjon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!