Közélet

2007.03.03. 10:12

Teljes holdfogyatkozás a felhők felett

Pécs | Szabad szemmel is jól megfigyelhető a teljes holdfogyatkozás, amelyre éjfél körül készülhetnek az érdeklődők. Pécsen a Pollack kertjében szerveznek távcsöves megfigyelést, de az időjárási előrejelzések sajnos nem kedvezőek.

Babos A. (Dunántúli Napló)

Teljes holdfogyatkozás lesz ma éjjel – tájékoztatott Áts György, a TIT Csillagászati Szakosztályának tagja, a PTE műszaki karának oktatója. Este fél tíztől lassan halványodik el a telihold fénye, majd 22 óra 30 perckor azzal kezdődik a részleges fogyatkozás, hogy a Hold délkeleti pereme „kicsorbul” és az árnyék egyre növekedve 23 óra 44 perckor teljesen eltakarja égi kísérőnket – részletezte a jelenséget Áts György. Ekkor, 23 óra 44 perckor veszi kezdetét a teljes holdfogyatkozás, amely egy és negyed óra hosszan, egészen 0 óra 58 percig tart.
A Hold közben csaknem teljesen elsötétül, színe téglapiros-mélyvörös-rozsdabarnára változik, miközben néha a sötétebb felszíni alakzatok, síkságok is könnyen felismerhetők lesznek. Lenyűgöző látvány lesz, ígéri a csillagász. Egy órakor fényes, keskeny sarló felragyogásával ér véget a fogyatkozás, ami igazi szabadszemes jelenség, ami segédeszközök nélkül is jól végigkövethető, ha az időjárás kegyes lesz hozzánk.
Tiszta égboltnál nem mindennapi élményben lehet részük azoknak, akik az égre tekintenek. Azokat, akik távcsövön át szeretnének nézelődni, várják távcsöveikkel a csillagászok este 22 órától a Pollack Mihály Műszaki Kar Boszorkány úti főportája előtt. A időjárás-előrejelzés szerint sajnos felhős időre számíthatunk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!