Közélet

2007.04.06. 09:57

Sikerbajnok lett a tavaszi fesztivál

Pécs | Csütörtökön ért véget a 9. Pécsi Tavaszi Fesztivál, mely a rendezvények sorozatában az eddigi legsikeresebbnek bizonyult - félszáz programmal, két világhírű sztárvendéggel.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

Félszáz program, 30 millióhoz közelítő költségvetés, a két kiemelt bemutató, a világhírű táncos (Maria Serrano) és jazz-zenész (Al di Meola) fellépésének egyöntetű sikere azt mutatja, ebből az előszobából kell továbblépni a dizájnosabb nappaliba, majd 2010-ben az Európa Kulturális Fővárosa elnevezésű nagyterembe. Tudni kell azt is, hogy a jegyek napokkal az előadások előtt elkeltek, mindemellett nem a belépőkből származó bevételek tartják fenn a fesztivált, hanem a pályázati pénzek, a jegyeladások csupán a kiadások harmadát fedezik. Kultúrmisszó ez, fogalmazott a főszervezők nevében Rózsa Zoltán, a Pécsi Kulturális Központ igazgatóhelyettese, hozzátéve azt is, hogy a sztárvendégekkel a találkozó egy osztállyal magasabbra lépett.

[caption id="" align="alignleft" width="323"] A tánc megkülönböztetett szerepet kapott, mert ez a nemzetközi műfaj lehet az egyik zászlóvivő az EKF programban – képünkön az ExperiDance együttes (fotó: Tóth László)
[/caption]

Születtek meglepő tapasztalatok is. A jazzhétvége például megmutatta, hogy ebben a műfajban 20 órakor még korai egy pécsi koncert, 23 órára viszont célszerű befejezni, mert játszhat akármilyen profi muzsikus, a közönség indul az utolsó buszokhoz. A köztes két órába viszont nehéz egy fesztivált bepréselni. Ennek ellenére a jazzprogram bejött, jövőre is folytatódik a többnapos változat, és eltökélt szándék az is, hogy újabb nagy neveket hozzanak a városba (olyan legendákkal próbálkoznak, mint például Brandford Marsalis szaxofonos, vagy Jean-Luc Ponty hegedűs, de mindez pénz, idő és egyezkedések függvénye).

Kiderült, a komolyzenei kamarajáték most azért volt szellősebb, mert a fő helyszín, a Művészetek Háza felújítása zajlott. Terveztek továbbá irodalmi és sanzonesteket is, ám a színművészekkel csak a fellépés előtt egy hónappal lehet megállapodást kötni a színházi elfoglaltságok miatt, addigra azonban már az utcára kerülnek a fesztivál szóróanyagai.

A tánc és a dzsessz az idén megkülönböztetett szerepet kapott. Utóbbi kapcsán szó van arról, hogy Eszékkel együttműködve szervezik meg a következőt, így a költségeken osztozva mindkét városban lennének koncertek, és ily módon több nagy névvel is bővíthetnék a nemzetközi jelleget.

Jó ötlet az is, hogy fesztiválok sorozatából áll a két és fél hétre zsugorított program. Volt találkozója a reggae, a blues, a dzsesszzenének, a francia kultúrának, a szobrászatnak, a tévéfilmeknek, és a közönségnek tetszik, hogy egy műfajon belül válogathat. A jegyárakról pedig érdemes annyit megjegyezni, hogy a pécsi rendezvényekre fele annyiba kerültek a belépők, mint az azonos szereplők fővárosi bemutatóira. Összegezve, ez volt az eddigi legsikeresebb találkozó, melyet jövőre ugyancsak két és fél hétbe tömörítenek, de ha lehet, még több világsztár meghívásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!