Közélet

2007.05.15. 08:32

Az Ormánságban kezdett az egyetemi szűrőkamion

Vajszló | Az ormánsági településen vetették be első alkalommal a PTE óriáskamionját, amely számos szűrővizsgálat elvégzésére alkalmas. A mobil labor négy napot tölt Vajszlón.

K. F. (Dunántúli Napló)

Általános szűrővizsgálat kezdődött hétfőn a településen és a vonzáskörzetébe tartozó falvakban. Első alkalommal vetették be a Pécsi Tudományegyetem ÁOK Térségi Szűrő- és Diagnosztikai Központjának óriáskamionját, amelyben forgószínpadszerűen fogadják a betérőket. Amint azt dr. Battyáni István, a diagnosztikai központ orvosszakmai vezetője elmondta, ingyenes és vizitdíjas vizsgálatokat is végeznek. A népegészségügyi program részeként zajló tüdőszűrések, nőgyógyászati szűrések ingyenesek, hasonlóképpen ingyenes a csecsemők csípőficam-vizsgálata. Ugyanakkor más vizsgálatokért – függetlenül attól, hogy hányat végeznek el a betérőn – egyszeri vizitdíjat kell fizetni, a kamion ugyanis rendelőintézetnek számít. A kitelepült egészségügyisek minden felvilágosítást megadnak, s egyébként az említetteken kívül a szűrésen jelentkezők szemészeti, szív- és érrendszeri, mozgásszervi, bőrgyógyászati (melanóma bőrrák) vizsgálatát is elvégzik. Dr. Battyányi István szerint a négynapos kitelepülés egészségügyi statisztikai felmérésként is működik, ugyanis a minta alapján az ormánsági általános állapotokra is következtetni lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!