Közélet

2007.05.06. 16:46

Kápráztató lézershow lesz a POSZT zárása

Pécs | Hetedik országos színházi találkozó, harmadik lézershow. Akár ezzel is el lehetne intézni az idei Pécsi Országos Színházi Találkozó záróeseményét. Pedig június 16-án, a nagyszínházi gálát követően nem mindennapi módon zárul a fesztivál.

Balogh Z. (DN Vasárnap Reggel)

[caption id="" align="alignleft" width="300"] A látványos fesztiválzárásról idén is lézershow gondoskodik
[/caption] A helyszín a megszokott, a Széchenyi téren állítják majd fel azt a kivetítőt, amin át, ami mellett, ami körül tobzódik majd a sajátos fény. Hogy kör alakú lesz-e ismét, vagy hatalmas téglalap, arról még vitáznak.

Tavaly tizenöt, csak a figurális vetítésben részt vevő lézert hozott a mű létrehozója, a fővárosi Pannonlézer Produkció, és a számos egyéb fénytechnikai elem, a füst- és ködgépek mellett ötvenezer wattnyi hangerőt produkáltak a nézőknek. Hogy mennyien voltak kíváncsiak a sajátos POSZT-zárásra, arról megoszlanak a vélemények, három-ötezer közé teszik a nézőszámot erre az eseményre.

Toldi Lajos, a Pannonlézer „gegmenje” erre az évre az előzőkhöz képest is új látványosságot ígér, bár mint mondja, az igazi nagy durranást 2010-re, a kulturális fővárosi évre tervezik. Toldi szerint csalódás így sem ér senkit, mert a korábbiaknál több színes lézert, új fényelemeket hoznak. Hogy miket, azt meglepetésnek szánják.

A tervezett tizenöt perces műsor, plusz a szokásos kétperces ráadás, természetesen a színház világára épül, de egyes motívumaiban fölvillantja az EKF-hez felvezető idei tanulás és tanítás éve eszmevilágát is. Hangban Toldiék egy bibliai idézettel indítanak, Beethoven IX. szimfóniájának motívumaival zárják a műsort. Mégpedig egy 1978-as Karajan vezényelte szenzációs koncertverzióval.

A POSZT-záró lézershow szervezője a pécsi központú Dél-dunántúli Kooperációs Kutatási Központ Zrt. Hogy miért fontos számukra egy ilyen esemény megrendezése – amit egyébként grátisz adnak a fesztiválnak? Az igazgató, dr. Sánta Imre szerint egyszerű a válasz: a tudomány és a művészet egy tőről fakadnak.

Címkék#POSZT
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!