Közélet

2007.05.09. 13:24

Rémhír terjed a Zsolnay-szoborról

Pécs | Terjed a városban a hír, hogy ellopták a Zsolnay-szobrot. Az alkotás persze a helyén van, amint arról a deszkaborítás lebontása után bárki meggyőződhet.

(nl)

[caption id="" align="alignleft" width="323"] A bedeszkázott szobor állítólagos eltűnése hamar szóbeszéd tárgya lett Pécsen, pedig az alkotás a helyén van (fotó: Pásztor Éva)
[/caption] Kedden jelent meg egy tréfának szánt cikk az Index pécsi mutációjának főoldalán, amely szerint a hosszú ideje deszkaborítás alatt rejtőző szobrot titokban elszállították.
Az akár hihetőnek is hangzó írás szerint a felújítási munkákat megkezdeni érkező szakemberek csak egy gödröt és egy odavezető földalatti járatot találtak a deszkaburkolat megnyitása után. A cikk arra enged következtetni, hogy a felbecsülhetetlen értékű szoboregyüttest ismeretlenek a föld alól kiásva ellopták.

Stemler Miklós, a Pécs.Index főszerkesztje megkeresésünkre elmondta: valóban több megkeresést kaptak, olvasók érdeklődtek, hogy valóban eltűnt-e a Zsolnay-szobor.
A főszerkesztő egyfelől nem érti, hogy a nyilvánvaló módon (a Rémhírek rovatban) elhelyezett, viccnek szánt cikket hogyan vehette bárki is komolyan. Mindamellett a kiemelt visszhang hatására a cikk végén közleményben tudatják az esetleg kétkedő olvasókkal, hogy egyszerű tréfáról van szó.
Stemler Miklós hozzátette: a Rémhír rovatuk egyébként évek óta működik, számos hasonló kacsát röppentettek fel itt, de egyik sem váltott ki ilyen visszhangot.
A szobor ellopásáról szóló cikk ötletét Stemler szerint az adhatta a szerző számára, hogy a szobor alóban régóta el volt rejtve a pécsiek elől.

Arról pedig, hogy a felújítás előtt álló Zsolnay-szobor még mindig a helyén van, bárki meggyőződhet, miután a restaurálás megkezdése érdekében szerdán teljesen eltávolítják a szobrot rejtő (és a történet tanulsága szerint álhíreknek is teret adó) deszkaborítást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!