Közélet

2008.02.26. 07:57

Drágább lett az óvodai és iskolai menza

Drágul az óvodai és iskolai étkeztetés a megye több városában. Az áremelés csak az eddigi színvonal megtartásához elég, a gyerekek egészséges táplálkozásához szükséges étrendet továbbra se tudják biztosítani.

Wald Kata

Pécsett a közgyűlés legutóbbi ülésén döntött a különböző szociális jellegű ellátások, illetve az iskolai-nevelési intézményekben fizetendő térítési díjakról. Nyőgéri Lajos, a népjóléti bizottság szocialista elnöke lapunkat úgy tájékoztatta, alapvetően a nyersanyagnorma emelése kapcsán növekszik az önkormányzati hozzájárulás – s persze a fizetendő díj is.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Egyelőre nem javul a minőség a menzán
[/caption]A rendeletet már ki is hirdették, azt azonban jó tudni, hogy nem egységes időpontban lép életbe. A szülők számára fontos gyermekétkeztetésről szóló rész április 1-jétől hatályos. Ez a tétel magában foglalja egyebek mellett a menzadíjakat – ami általános iskolások esetében az eddigi 218-ról 252 forintra emelkedett –, a középiskolai kollégium díját, ami 14 százalékkal drágult, és a szintén 14 százalékkal, 250 forintra megemelt óvodai ellátásért fizetendő összegeket is (az óvodások szüleinek nem kell áfát fizetniük, azt a város állja).

Az összes többi – számos szociális ellátás díja, a különböző étkezésektől egészen a házi segítségnyújtásig – tétel összege pedig már március elsejével változik. Ebben a körben ugyanakkor sok esetben nem azonos mindenki számára a fizetendő összeg, hiszen ez függ az igénybe vevő jövedelmi viszonyaitól is.

A siklósi gyerekek étkeztetéséért szintén többet kell fizetni márciustól. Az ovisoknak az eddigi 150 helyett 180 forintból biztosítják a tízórait (az áfát itt is „lenyeli” az önkormányzat), ebédet és uzsonnát, ugyanez az iskolában 236 helyett napi 276 forintba kerül majd. Mint azt Telekdi Lászlóné élelmezésvezetőtől megtudtuk, ebből a pénzből legfeljebb heti egyszer futja gyümölcsre, jóllehet szeretnének mindennap adni legalább egy almát a gyerekeknek. Főzelék – csakúgy mint a legtöbb településen – a siklósi oviban heti kétszer, az iskolában egyszer kerül az asztalra, tejterméket egy héten mindössze kétszer tudnak adni. Néha uzsonnára – amit a díjemelés előtt 23 forintból kellett megoldani – joghurtot, túró rudit kapnak a gyerekek, ennek viszont az az ára, hogy másnap például zsíros kenyérrel kell beérniük.

Van gyümölcs az óvodákban, de többnyire csak akkor, ha visz a szülő

Az egészséges fejlődéshez, a szükséges ásványianyag- és vitaminbevitel érdekében napi kétszer kell ennie gyümölcsöt a gyerekeknek a dietetikusok szerint. Ezzel szemben a legtöbb óvodában alma, banán vagy narancs csak akkor kerül heti egynél többször az asztalra, ha azt a szülők „gyümölcsnap” keretében biztosítják. Az erős csontrendszer kialakulásához a heti legalább hatszori húsétel mellett naponta legalább kétszer két deci tejterméket kellene elfogyasztaniuk az iskolásoknak és óvodásoknak. Fontos lenne, hogy fehér kenyér helyett teljes kiőrlésű lisztből készült barna kenyér kerüljön az asztalukra, az intézmények közül elenyésző azoknak a száma, ahol ezt biztosítani tudják. Pedig nem csak magas rost- és kálciumtartalma miatt, de a gyerekkori elhízás megelőzésében is sokat jelentene a barna kenyérre való átállás. Egyre több az olyan konyha, ahol a gyors elkészíthetőség miatt előszeretettel főznek por alapú alapanyagokból. Ezek magas nátriumtartalma azonban többféle betegség kialakulására hajlamosíthatja a kicsiket.

Húsz százalékot emeltek

Mohács képviselő-testülete tavaly októberben határozott arról, hogy a korábbiakhoz képest ötödével többet kell fizetni a bölcsődében, az óvodákban és az iskolákban az élelemért. A kényszerű döntést a nyersanyagok árának hasonló, illetve ennél nagyobb mértékű emelkedésére tekintettel hozták meg. A változást követően a bölcsődében naponta 288, az óvodákban 364 forintot kell fizetni az ellátásért. A napköziseknek 420, a menzásoknak 276 forintba kerül a szolgáltatás. A középiskolában az ebéd 294 forintba kerül az emelés után.

Később emelhetnek

Komlón egyelőre sem a szociális étkeztetés, sem pedig az iskolai menza ára nem változott. Mindez azonban csak idő kérdése. A középiskolások étkeztetésének árát a megyei közgyűlés szabja meg, az általános iskolákét pedig a városi önkormányzat, de a képviselő-testület egyelőre nem tárgyalta a napirendi pontot. A szociális étkeztetésben részt vevő közel háromszáz fő helyzetét most vizsgálják felül, így március előtt nem döntenek az emelésről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!