Közélet

2008.02.25. 07:45

Gusztos szerint a Fidesz hazudik

A Fidesz hazudik a népszavazási kampányban, arról pedig hallgat, miből pótolná az egészségügyből a vizitdíj megszüntetése miatt kieső bevételt - mondta Gusztos Péter, az SZDSZ ügyvivője vasárnap Pécsett.

mti

Gusztos Péter szerint egyik legnagyobb hazugság a jobboldali párt "Szociális népszavazás" kampányszlogenje, amely azt üzeni, hogy a szavazás szociális jellegű kérdésekről szól. De sem a vizitdíj, sem a kórházi napidíj, sem a tandíj nem tartozik ebbe a körbe - mondta a liberális politikus sajtótájékoztatón. Magyarázata szerint a vizitdíj és a kórházi napidíj szimbolikus hozzájárulás, mértéke senkit sem tart vissza az egészségügyi szolgáltatások igénybevételétől, ugyanakkor olyan kompenzációs rendszer kíséri, amely mentességet, kompenzációt biztosít a rászorulóknak.

Gusztos Péter a tandíjról szólva megjegyezte: szociálisan éppen a jelenlegi rendszer igazságtalan, mert többségében a jobb családi körülmények között élő, jobb iskolákból érkező fiatalok jutnak be az államilag finanszírozott helyekre. A hallgatók 48 százaléka ma a tervezett tandíjnál magasabb összegű költségtérítést fizet. A diákhitel emelt összege és a különböző támogatások a jövőben ugyanakkor lehetővé teszik, hogy szociális alapon senki ne maradjon ki a felsőoktatásból.

Gusztos Péter úgy vélte: "ordas nagy hazugság", hogy a vizitdíj adó lenne, hiszen ez esetben nem lehetne népszavazásra bocsátani. Ráadásul adót mindenki közteles fizetni, a vizitdíjat, kórházi napidíjat és a tandíjat csak azok, akik a szolgáltatást igénybe veszik. A politikus hangsúlyozta, hogy a Fidesz valótlanságot állít és hitegeti az embereket akkor is, amikor azt hirdeti, az igen szavazatokkal kormányt lehet buktatni március 9-én. Egy esetleges eredményes népszavazás azonban nem a kormánytól, az MSZP-től, vagy az SZDSZ-től, hanem például azoktól az orvosoktól veszi el a pénzt, akikre a választók saját és családjuk gyógyíttatását bízzák.

Gusztos Péter szerint felelőtlenség volt a Fidesz részéről úgy kampányt kezdeni, hogy nem tudta, eredményesség esetén miként pótolná az egészségügyből kieső 60 milliárd forint bevételt. Az SZDSZ felszólítja a Fideszt, március 9. előtt hozza nyilvánosságra, hogy ezt a pénzt honnan - járulékemelésből vagy adóemelésből - kívánja előteremteni, vagy a költségvetés melyik fejezetéből akarja elvonni - mondta a liberális politikus. Gusztos Péter a referendum várható eredményével kapcsolatban azt közölte: felmérések alapján az elmúlt másfél hónapban tíz százalékkal nőtt a várhatóan nemmel szavazók aránya. "Ha ez a tendencia folytatódik, nem biztos, hogy az igenek lesznek többségben".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!