Közélet

2008.02.27. 14:00

Gyorsabban utazhatunk majd Budapestre

Csökkenhet a Pécs és Budapest között közlekedő intercityk menetideje 2010-ig, az EKF évére.

Babos A.

Lapunknak erről Suchman Tamás, a kulturális főváros program fejlesztéseinek szaktanácsadója, majd később Bretter Zoltán EKF-tanácsnok is beszélt. A baranyai szabaddemokrata politikus elmondta, nemrég egyeztetett a MÁV vezetésével, s előkészítettek egy, a vasúttársaság és Pécs városa közti szerződést, amely több fontos ponton is előrelépést hozna. Tárgyaltak például a pécsi állomás régóta tervezett felújításáról is. Kavalecz Imre, a MÁV Zrt. sajtófőnöke közölte, előkészítés alatt van a műemléki vasútállomás felújítása.

Bretter Zoltán kiemelte, a jelenlegi, nagyjából háromórás vonatutat egy teljes órával is csökkenthetnék. Abban az esetben érhetünk két óra alatt Budapestre vagy onnan Pécsre, ha véget ér a pályarekonstrukció, és minden köztes megállót kihagy a szerelvény. Bretter Zoltán szerint két járatpár közlekedhetne úgy naponta, hogy csak a megyeszékhelyen és a fővárosban áll meg. A pályafelújításnak köszönhető vonatgyorsulás, s a megállók kihagyása is nagyjából fél-fél óra mínuszt jelent, ezért szerinte már 2010 előtt le lehet faragni fél órát. Információink szerint a Budapest és Pusztaszabolcs közti 53 kilométeres szakaszt újítanák fel még 2010 előtt, uniós társfinanszírozással. A MÁV-tól arról a tervről is értesültünk, hogy decembertől kétóránként közlekedtetnének IC-ket Pécs és Budapest között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!