Közélet

2008.02.28. 20:09

Heves vita Komlón: tovább drágul a távhő?

A fűtőerőmű beszámolója heves indulatokat váltott ki a testületi ülésen. Kiderült, újabb áremelés elé néz a város.

K.E.I.

Személyeskedő megjegyzések és egyet nem értés jellemezte a csütörtöki képviselő-testületi ülést. A polgármester távollétében megtartott vitán hamar elmérgesedett a hangulat. A költségvetési tervezet mellett ezúttal a fűtőerőmű beszámolója váltott ki heves indulatokat, miután kiderült, újabb áremelés elé néz a város.

Már a 40-50 ezer forintos decemberi fűtésszámlák után is levelek százai érkeztek a szolgáltatóhoz és a polgármesteri hivatalba  egyaránt, így várhatóan a csütörtöki döntés sem lesz népszerű. A testület ugyanis elfogadta a kilenc, illetve öt százalékos díjemelést, így márciustól a lakossági alapdíj a jelenlegi 282 forintról 307-re, a hődíj pedig 3255-ről 3417 forintra változik. Az ebből befolyó összegek azonban nem fedezik a 2008-ban várható gázáremelést – hangsúlyozta a tanulmány –, ezért nem kizárt, hogy további áremelésre lesz szükség.

Vida János, a Komlói Fűtőerőmű Zrt. igazgatója elmondta, amennyiben a gázárak emelését nem követi a hődíjak hasonló arányú emelése, a társaság csődközeli állapotba kerül.

Bár szakmai szempontból mindenki indokoltnak látta az igazgató javaslatát, többen elfogadhatatlannak tartották a lakosság további terhelését. Az erőmű kintlevőségének mértéke már most is arról árulkodik, hogy sem a lakók, sem pedig a vállalkozók nem tudják fizetni a távfűtés díját, hiszen jelenleg közel 250 millió tartozásuk van a szolgáltató felé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!