Közélet

2008.02.22. 20:07

Négymilliárdban bíznak a pécsi városatyák

Több mint négymilliárdos bevételt tervez idén a pécsi önkormányzat vagyontárgyak eladásából. A legnagyobb szeletet ebből természetesen az ingatlanok jelentik, köztük olyanok, amelyeket évek, évtizedek óta próbálnak eladni, egyelőre sikertelenül.

Nyaka Szabolcs

Már az idei költségvetés elfogadásakor is élénk vitát váltott ki a képviselők között az a tétel, amely szerint a városvezetés 4,1 milliárd forintot tervez különböző tárgyi eszközök értékesítéséből – ennek a legnagyobb része természetesen ingatlanokat jelent.

Juhász István, a gazdasági bizottság MSZP-s elnöke bizakodó, lapunknak úgy fogalmazott: minden alapja megvan annak, hogy ez az elképzelés teljesüljön.

– Nem is jó, ha kevesebbet tervezünk, egy magasabb cél sokkal inspirálóbb – hangsúlyozta a szocialista politikus. Juhász István úgy véli, az egykori tüzérlaktanyát, amelyet nemrégiben 2,85 milliárd plusz áfáért hirdettek eredménytelenül, idén el tudják adni. Emellett a bizottsági elnök szerint jó esély van a Magasház – az esetleges fejlesztőként szóba került Cordia Zrt. elképzeléseit Pécsett még nem ismerik –, a Munkácsy-rendelő és az Ágoston téri volt iskolaépület értékesítésére is, ezzel a cél jó része teljesül.

Rendkívül kockázatosnak tartja viszont a tervet a pénzügyi bizottság elnöke, a fideszes Nagy Csaba. A politikus közölte, bizonytalan, hogy befolyik-e ez az összeg a költségvetésbe, s ha egyáltalán igen, akkor milyen időpontban. Így viszont a város folyószámlahitele növekszik csak, hiszen a településnek folyamatosan működnie kell. Nagy Csaba utalt rá: a 4,1 milliárdos terv azért is irreális, mert tavaly 1,6 milliárdot terveztek be, ám ennek is csak a negyede folyt be ténylegesen. A fideszes politikus szerint ha az ingatlanbevételek nem teljesülnek, és valamilyen okból kötvényt sem tud kibocsátani a város, komoly esély van rá, hogy át kell alakítani a költségvetést, vagy át kell ütemezni a kifizetéseket.

Címkék#Nagy Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!