Közélet

2008.02.29. 15:27

Szigor: börtön járhat a zaklatásért

Január elseje óta Magyarországon is indulhat nyomozás zaklatás miatt. A legsúlyosabb esetekben akár három évig terjedő, letöltendő szabadságvesztésre is ítélhetik a tetteseket.

M.B.

Baranyában azóta közel száz ilyen tartalmú feljelentés érkezett. A leggyakoribb, hogy a válófélben lévő házastárs, vagy a volt élettárs jelenti fel korábbi párját.

„Ameddig nem folyik vér, a rendőr nem intézkedik” – sokan, sokféle helyzetben használták már ezt a mondatot, amiben kétségtelenül volt igazság, különösen a családon belüli vitás élethelyzetekben. Például, ha a válófélben lévő párok valamelyik tagja rendszeresen fenyegette telefonon, levélben, vagy személyesen korábbi társát, az ellen vajmi keveset tehetett a hatóság.

Januártól azonban a magyar büntetőjog is ismeri a zaklatás fogalmát. Amint azt Takátsy Zoltán, a Siklósi Rendőrkapitányság hivatalvezetője elmondta, azóta a megyében már közel száz, Siklóson pedig mintegy húsz esetben indítottak eljárást. Míg korábban a magánéletbe való, kéretlen, rendszeres beavatkozás, amennyiben fenyegetéssel, megfélemlítéssel is párosult, csak szabálysértésnek minősült, ezért a büntetésnek nem volt visszatartó ereje. Az ellen, ha mondjuk valaki csak követte mindenhova az utcán kiszemeltjét, de nem bántotta, vagy telefonon hívogatta úgy, hogy nem szólt bele a kagylóba, a hatóságok nem tehettek semmit.

A jelenlegi szabályozás szerint viszont már igen. Takátsy Zoltán úgy véli, azért is van nagy jelentősége a zaklatás bűncselekménnyé minősítésének, hiszen az tapasztalataik szerint megelőzi a súlyosabb, akár tragédiával végződő esetek jelentős részét.

Eddig leggyakoribb a volt házastársak zaklatása. Előfordult, hogy az egykori házastárs megérkezett családjához, és mivel kulcsa nem volt, az utcán üvöltözött, az ajtón dörömbölt, és mindeközben szidalmazta, fenyegette családját. Több esetben szomszédviták miatt tettek feljelentést zaklatás címén. Megesett, hogy a haragosának szomszédja leveleket irogatott, éjszaka becsengetett a kaputelefonon, vagy az erkélyére rendre háztartási hulladékokat dobott.

Takátsy Zoltán elmondta azt is, a sértettek bejelentése nyomán indult eljárások egy részében már van gyanúsítottjuk. Mód van többek között a híváslista lekérésére, és a tanúk is sokat segíthetnek.

Három év is járhat

Amennyiben a bíróság előtt is bebizonyosodik a tartós háborgatás, például, hogy valaki rendszeresen hívogat valakit telefonon, de nem szól bele, egy évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható. Ha ennél súlyosabb az eset, mondjuk nemcsak hívogatja, de meg is fenyegetik telefonon a sértettet, két évig terjedhet a büntetés. A zaklatás súlyosabb esetének az számít, ha valaki volt feleségét, élettársát, vagy nevelése alatt álló személyt félemlít meg. Ilyen esetekben három évre is ítélhetik a tettest. Azt nem tudni, mi lesz a bírói gyakorlat, hiszen ilyen ügyekben ítéletek még nem születtek.

Kitolásból nem megy

A rendőrség az ilyen esetek nyomozása során – amennyiben ez szükségesnek mutatkozik – azt az eshetőséget is vizsgálhatja, egyáltalán van-e bármilyen alapjuk a zaklatásról szóló bejelentéseknek. Bár eddig ilyen esetekre nem volt példa, teljesen nem zárható ki az sem, hogy valaki csak azért tegyen ilyen jellegű bejelentést, hogy kitoljon szomszédjával, egyik családtagjával vagy munkahelyi főnökével. A rendőrség tapasztalatai alapján az ilyen, nem valós tényeken alapuló bejelentések esetében gyorsan kiderül, hogy alaptalanok a feljelentések, s akár az eljárás kezdeményezői ellen is indíthatnak nyomozást.

Címkék#Hírkereső

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!