Közélet

2008.08.07. 10:32

Idén eddig megúsztuk: elmaradt a szúnyoginvázió

A nyár eddig eltelt részében szerencsére szinte semmilyen gondot nem okoztak a szúnyogok, még a vízparti településeken is alig-alig tűntek fel a vérszívók.

M. B.

Mohácson például, ahol a korábbi esztendők során a szúnyogok rendszeres ritkításának dacára az is előfordult, hogy szinte lehetetlen volt naplemente után megmaradni az utcákon, a kertekben, idén nyomuk sincs a kellemetlen rovaroknak.

Závoczky Szabolcs, a Duna–Dráva Nemzeti Park igazgatója lapunknak elmondta, a vérszívók hiányának az az oka, hogy mind a tavaszi, mind pedig a nyári, komolyabb áradások elmaradtak.

Ami az embereknek öröm, a rovarokkal táplálkozó állatoknak viszont kevésbé kedvező, hiszen nekik kevesebb élelem jutott. Az alacsony vízállás a kétéltűek szaporodásának sem használ. Mindez hatással lehet még a vízben, illetve annak környékén élő madarakra is, kevesebb élelemhez jutnak például a gém- és gólyafélék.

Závoczky Szabolcs ezzel kapcsolatban úgy vélekedett, ez nem jelent komolyabb problémát, ez az időjárás ciklikus változásának a része, s hosszabb távon kiegyenlítődhet a mostani folyamat. Az igazgató hozzátette azt is, a közelmúltban a folyókon levonult árhullám „mellékhatása” a szúnyogok számában is jelentkezhet, nem kizárt, hogy a következő hetekben több lesz belőlük.

Az érintett önkormányzatok számára az elmaradt rovarroham egyben megtakarítást is jelent, hiszen milliós tételeket tesz ki egy-egy irtás. Mohácson és a környező Duna-parti településeken idén eddig nem kellett gyéríteni a rovarokat. Pécsett szintén nem kellett beavatkozni, s például Harkányban is jóval kevesebbszer, mint más esztendőkben.

Az elmúlt néhány esztendő alatt egyébként 2001-ben és 2006-ban volt a legrosszabb a „szúnyoghelyzet”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!