Közélet

2008.09.23. 21:43

Kátyúzásra idén is kevés pénz jut

Október első hetében véget ér a kátyúzás a városban. Pénzhiány miatt csak az utcák egy részét tudják rendbe tenni. A programot euróhitelből finanszíroznák, de túl erős a forint.

Cseri László (Dunántúli Napló)

A Barátúr utca lakói egy évvel ezelőtt fordultak levélben a városüzemelési részvénytársasághoz, amelyben jelezték, hogy az útfelületen nagy mélységű kátyúk keletkeztek, amelyek a járda nélküli utcában még a gyalogosan közlekedő idősekre is veszélyt jelentenek.
 
Mint Varga János, a levelet aláírók egyike lapunknak elmondta, akkor ígéretet kaptak arra, hogy a kátyúzás megtörténik, de mégsem történt semmi. Idén újra kimaradtak a programból. Panasz érkezett a Zsigmond utcából is, ahol érdekes módon a kátyúk aszfaltozás előtti kimélyítése az utcahossz feléig megtörtént, majd a munkálatok abbamaradtak.

[caption id="" align="alignleft" width="278"] Kátyúzás a Nagypostavölgyi úton (fotó: Löffler Péter)
[/caption]Márfy Miklós, a Pécs Holding üzemeltetési igazgatója érdeklődésünkre azt válaszolta, hogy a Barátúr utcára hamarosan sor kerül, miként a Zsigmond utcára is: kátyúznak teljes hosszban. Ugyanakkor arra nincs pénz, magyarázta az igazgató, hogy a város teljes területén elvégezzék ezt a fajta munkát, hiszen az milliárdos nagyságrendű tétel lenne, miközben idén csupán néhány százmilliót tudnak a programra fordítani. Korábban a város nyert pályázati pénzt belső utak felújítására, idén erre nem került sor, miként egyelőre elmaradt a megoldást jelentő, teljes új útburkolatokat ígérő, úgynevezett Sopianae-terv is. Október elején befejezik a kátyúzásokat, de csak a főútvonalakon és a fontosabb mellékútvonalakon.

Dr. Tóth Bertalan alpolgármester szerint korábban valóban nyertek pénzt a Regionális Fejlesztési Tanács által kiírt pályázatokon, ebben a ciklusban legutóbb a Surányi út felújítására, de idén nem volt lehetőségük rá. A Sopianae-programhoz kiválasztották a műszaki ellenőrt, és az idén meglesz a kivitelező is. A következő évben elkezdődhetnek az útfelújítások. Mindehhez szükség lesz az Európai Beruházási Bank euróhitelére, amelyet egyelőre azért nem vesznek fel, mert nem kedvező számukra az árfolyam. Ha jelentősen gyengülne a forint, jóval nagyobb összeg ütné a város markát.

Megjelentek az aszfaltozás legújabb technikái

A kátyúzás Pécsett a korábban megszokott technikától eltérően készül ez év szeptemberétől. Először egy masina négyszögletessé alakítja a természetes módon létrejött formátlan kátyút, majd néhány nap múlva az időközben alig járhatóvá alakult úton megjelennek a munkások egy teherautónyi aszfalt kíséretében, és lapáttal belepaskolják a lyukakba a forró anyagot. Megkérdeztük Márfy Miklóst, hogy miért kátyúzzák azokat az utcákat, amelyeket tavasszal leaszfaltoznak a Sopianae-terv keretében. Azt válaszolta, hogy az aszfaltozás megkezdése előtt a kátyúzást mindenképpen el kell végezni, ez előfeltétele a szakszerű munkálatoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!