Közélet

2008.10.09. 19:10

Életveszély: tanítási idő alatt zuhant le a vakolat

Csütörtökön nem a diákok, hanem műszaki szakemberek sürögtek-forogtak a pécsváradi Tavasz utcai iskola felső szintjén. Előző nap ugyanis, tanítási idő alatt jókora vakolatdarab hullott le a mennyezetről, szerencse, hogy sérülést nem okozott az ott levő diákok között.

Ny.Sz. (DN)

Csütörtökön műszaki szakértők járták be a pécsváradi, Tavasz utcai iskola felső szintjének tantermeit, folyosóját. Előző nap ugyanis, tanítás közben egy vakolatdarab hullott le a mennyezetről, éppen az egyik kislányra – szerencse, hogy az ijedtségen kívül semmi baja nem esett. Az önkormányzat azonnal statikust és műszaki szakembereket hívatott, felmérték a helyzetet.

Dr. Bíró Ferenc polgármester a Dunántúli Naplónak hangsúlyozta: a város nem engedi, hogy a gyermekek veszélyhelyzetbe kerüljenek. Emiatt pénteken az érintett, felső szinteken nem lesz tanítás, az önkormányzat azonnal vállalkozót keres, aki az elkövetkező napokban, így hétvégén is, leveri az ingatagnak bizonyuló vakolatot. Pénteken a gyerekek az iskola más részein tanulnak, erre a különböző szaktantermeket is igénybe veszik, ideiglenesen megoldható ily módon az oktatás. Ha befejeződik a kárelhárító munka, hétfőn már újra mehetnek a tanulók a felső szintre – természetesen csak akkor, ha azt az újabb vizsgálatok után a szakértők is jóváhagyják.

[caption id="" align="alignright" width="350"] Pénteken nem lesz tanítás a pécsváradi iskola felső szintjén
[/caption]Ezzel azonban csak a jelenlegi helyzetet oldották meg, az egész problémát nem. Az 1964-ben épült Tavasz utcai iskola ugyanis nagyon rossz műszaki állapotban van, az épület mozog, több helyen láthatóak rajta repedések. A hivatalos statikai szakvélemény szerint legfeljebb egy-két évig folyhat benne a tanítás. Az egyelőre bizonytalan, hogy utána mi történik.

Pécsvárad ugyanis a közelmúltban – immár nem először – pályázott az iskolaépület teljes felújítására, ám igényüket elutasították, formai okokból. Az önkormányzat szerint ugyanakkor nem volt egyértelmű a kiírásban, hogy 5 avagy 10 százalék önerő kell a programhoz, ráadásul utóbb a magasabb összeget is jóváhagyta a képviselő-testület. A nemrégiben kihirdetett iskolafelújítási programból azonban így is kimaradtak.

A teljes beruházás több mint 800 millió forint – érzékeltetésül: ez Pécsvárad éves költségvetésének nagyjából a kétharmada. Érthető módon erre saját forrása nem lesz a Zengővidék központi településének. Bíró Ferenc szerint egy kistérségi feladatokat ellátó, nemzetiségi oktatást is végző intézmény nem kerülhet ilyen helyzetbe. A polgármester közölte: azonnali támogatásra van szükség, hiszen nem várhatnak éveket egy-egy európai uniós avagy központi pályázatra – hiszen addig az iskola műszaki állapota egész egyszerűen nem bírja ki. A polgármester elmondta, haladéktalanul felveszik a kapcsolatot a kormányzati szervekkel, országgyűlési képviselőkkel, a helyzet megoldását kérve.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!