Közélet

2008.10.06. 08:38

Elkészült a tároló, jöhet az atomszemét Bátaapátiba

Hétfőn adják át a Bátaapátiban, Baranya határától pár kilométerre készülő atomtemető egyes részeit, és várhatóan napokon belül megérkeznek az első szállítmányok a létesítmény területére.

(mb)

Megkapta az üzemelési engedélyt a már elkészült létesítményekre vonatkozóan a Bátaapátiban kialakított atomtemető. A létesítményt ma délelőtt a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Pálinkás József adja át.

A kis és közepes mértékben sugárszennyezett holmik elhelyezésére vonatkozó program 1993-ban indult, azért, hogy végleges megoldást találjanak a Pakson keletkezett, húszezer köbméternyire becsült sugárszennyezett hulladék sorsára. A közel negyvenmilliárd forintos beruházás részeként most a központi és az úgynevezett technológiai épületét adják át. Utóbbiba kerülnek az első, Paksról érkező – többek között szennyezett szerszámokat, munkaruhákat tartalmazó – hordók is, amelyeket a később elkészülő felszín alatti tárolókban helyeznek majd el. Néhány napon belül az első szállítmány is megérkezik – tudtuk meg Hegyháti Józseftől, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő kht. ügyvezető igazgatójától.

A paksi tároló gyakorlatilag megtelt, így éppen időben kerülhet sor az átszállításukra. Összesen háromezer hordót tudnak tárolni a ma átadandó épületben, mielőtt végső, föld alatti „helyükre szállítanák át azokat. Az örökre Bátaapáti esetében valóban beláthatatlan időt jelent, a hulladékok ezer évre szóló, biztonságos elhelyezését garantálják a szakemberek.

A tárolóban többlépcsős biztonsági rendszert, szaknyelven gátakat alkalmaznak. Az első ilyen maga a hulladékot tartalmazó tartály. Kis és közepes aktivitású hulladék esetén cementtel, bitumennel teszik mozdíthatatlanná és szivárgásmentessé az alkalmatosságot. Ez a gát a szakemberek szerint egymaga is legalább ezer évig tartó biztonságos elzárást tesz lehetővé.

Második gátként a tartályokat tömedékelő anyaggal veszik körül. Harmadik biztonsági elemként a tárolóteret lezárják, úgy, hogy a radioaktív anyagok ne kerülhessen illetéktelen kezekbe. Az atomtemető tervezésekor olyan jelenségeket is modelleztek, majd számításba is vettek, amelyek vélhetően nem következnek be. Figyelembe vették a földrengés lehetőségét, megvizsgálták, milyen hatással lenne egy repülőgép lezuhanása, egy légitámadás vagy meteor becsapódása a létesítménybe. Az atomtemetőben ilyen események sem tehetnének kárt a tervezők szerint.

Még évtizedekig tart a kutatás Boda térségében

A Bátaapátiban most részben elkészült tároló kialakítása az elhatározástól számítva tizenöt évbe telt. Minden bizonynyal ennél is több időt vesz majd igénybe a kiégett fűtőelemek elhelyezésére szolgáló temető megépítése. Amint az ismert, Boda térségében már évek óta tart a kutatás. A radioaktív hulladékokat kezelő társaság tervei szerint maga az előkészítés is évtizedeket vesz igénybe. 2019-ig a felszínről végeznek fúrásokat és méréseket. Erre a célra idén egymilliárd-hatszázmillió forintot költenek, jövőre háromszázmilliót. Ezt követően, tehát 2020-tól tizenhét éven át a föld alatti kialakítandó laboratóriumban folytatódhat a kutatás. Amennyiben a kapott eredmények nem zárják ki az atomtemető létesítésének lehetőségét, mindezek után kezdődhetne meg maga az építkezés. Ma még megválaszolatlan kérdés, hova helyezik el a paksi atomerőmű kiégett fűtőelemeit, ugyanis az azok tárolására kialakított átmeneti létesítmény üzemideje ötven év. Ez pedig szinte bizonyosan előbb letelik, mint ahogy elkészül a végleges temető.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!