Közélet

2008.10.11. 11:42

Filmgyártás a digitális átállás jegyében

A Magyar Televízió várhatóan jövő nyártól csak HD formátumban köti szerződéseit az újonnan készített műsoraira - közölte Vígh Zoltán, az MTV Zrt. digitális átállás koordinátora a 4. Moveast Nemzetközi Filmfesztiválon.

Moveast Sajtóiroda

A közszolgálati adó újra mértékadó szerepet kíván betölteni a médiapiacon, ezért mielőbb szeretnék elindítani a teljeskörű átállási folyamatot - mondta el Vígh Zoltán. A bejelentésére reagálva a jelen lévő filmrendezők és producerek félelmüknek adtak hangot: kevés idő áll rendelkezésre a fullraszteres kamerahasználat alkalmazására és saját HD technikai apparátus kiépítésére.

Vígh erre reagálva kifejtette, hogy azokat a típusú anyagokat, amelyek jó minőségben konvertálhatóak HD formátumra, adott ideig átveszik még a készítőtől, de előnyt élveznek azok a műsorgyártók, akik már az életbelépő szabvány szerint készítik el munkáikat.

A termékbemutatóval egybekötött szakmai konferencián egyebek mellett a filmgyártás digitális lehetőségeivel, a legújabb médiatechnológiai eszközökkel ismerkedhettek meg a szakmabeliek. A Palatinus Hotel Bartók termében bemutatták az AVID video-vágórendszer legújabb Media Composer 3.0 szoftverét, új típusú HDV kamerákat, monitorokat, memóriakártyákat, statívokat, optikákat, HD – diszk-rekordereket, új tömörítési eljárásokat. A Művészetek és Irodalom Házában pedig a kiállító cégek képviselői az innovációs termékek mellett beszéltek a filmgyártás technológiai újításairól, a HD rendszer kínálta lehetőségekről, a költségcsökkentő és gyorsabb utómunkálatokról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!