Közélet

2008.10.17. 18:33

Megkezdődtek az őszi érettségik

Pénteken megkezdődött az őszi érettségi, a dél-dunántúli térségben több mint másfél ezer tanuló ül be a padokba.

Nyaka Szabolcs (Dunántúli Napló)

Pénteken hivatalosan is megkezdődtek az őszi érettségi vizsgák, országosan mintegy 14 ezer tanuló jelentkezett, adta hírül a szaktárca. Mint a Dunántúli Napló a regionális oktatási hivatal kaposvári központjában megtudta, a Dél-Dunántúlon – hasonlóan az országos arányokhoz – az elsöprő többség a középszintű érettségiket választotta: 1338 tanuló tesz ilyen vizsgát, míg 197 diák vág neki a magasabb, emelt szintnek. Az Oktatási Minisztérium tájékoztatása szerint egyébként az október 17-én kezdődött őszi érettségi rendszerben lehetőség van rendes, előrehozott, kiegészítő, szintemelő, de akár pótló és javító vizsgát tenni.

Pénteken a nemzetiségi nyelv és irodalom írásbelikkel kezdődött el az őszi vizsgafolyam, s a különböző tantárgyakban egészen november 3-áig tart az írásbeli rész. Ezután egy rövid pihenési-felkészülési időszak vár a diákokra, a szóbelik ugyanis emelt szinten november 12-e és 17-e között, míg középszinten november 20-a és 28-a között lesznek. Érettségi egyébként nincs minden középiskolában, Baranyában például hat intézmény lesz most vizsgahely, öt Pécsett és egy Komlón.

Ha valaki már régebben érettségizett, biztosan meglepődhet a vizsgatárgyakon. Középszinten ugyanis országosan 101, emelt szinten 46 tárgyból szerveztek vizsgákat (a Dél-Dunántúlon nem jelentkeztek mindegyikre a diákok, itt jóval kevesebb a vizsgafajta). Az országos listán olyan tárgyak is szerepelnek, mint az „emberismeret és etika”, a „mozgóképkultúra és médiaismeret” vagy éppen a „nemzetiségi népismeret”, „célnyelvi civilizáció” témakörök. De természetesen a már jól ismert magyar, történelem, matematika tárgyak is megvannak.

Címkék#érettségi
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!