Közélet

2008.10.10. 08:44

MSZP-belharc a kultúrfőváros vezetőjének menesztése mögött

Azonnali hatállyal felmondtak tegnap az EKF főigazgatójának, még státusát is megszüntették. Mészáros Andrást váratlanul érte az „ítélet”, hiszen a város vezetői hivatalosan nem említették neki, mire készülnek, néhány napja még a polgármesterrel együtt utazott Brüszszelbe. Mészáros pert helyezett kilátásba a tegnapi közgyűlésen.

Cseri László (Dunántúli Napló)

Nevezetes nap a mai az EKF történetében: délelőtt sor kerül az első kapavágásra. A kapa ugyan csákány képében jelenik meg Tasnádi Péter polgármester, Tóth Bertalan és Meixner András alpolgármesterek kezében, akik sisakkal a fejükön kezdik meg a munkát a leendő koncert- és konferenciaközpont területén. Nem építésről van tehát egyelőre szó, hanem az útban lévő B52-es tömb bontásáról.

Az építés ugyanis csúszik, többek között ez volt az egyik indok, ami oda vezetett, hogy a tegnapi közgyűlésen váratlanul menesztették az EKF főigazgatóját, Mészáros Andrást, aki hiába nevezte el önmagát korábban „tartós izzónak”, áramellátás nélkül működésképtelennek bizonyult. A közgyűlési előterjesztésben így fogalmaz Tasnádi Péter a késedelmekről: „Önkritikusan meg kell jegyeznem, hogy nem mindenben állunk olyan jól, mint ahogyan az kellene, illetve lehetne. Egyfelől a fontosabb beruházásokra vonatkozó pályázatok kiírásra kerülnek, de tagadhatatlanul időbeli csúszások is vannak az eredetileg tervezetthez képest. Ez azonban csak részben vezethető vissza objektív tényezőkre és a főhatóságok lassú ügymenetére.”

A polgármester önkritikája az újdonság erejével hat, hiszen a városvezetés a tegnapi napig folyamatosan azt kommunikálta, hogy az EKF-fel kapcsolatban minden rendben van, a határidők tarthatók, és rendíthetetlenül kiállt Mészáros András mellett a sajtó által kezdeményezett „méltatlan” támadások során. A főigazgató váratlan félreállítása ezért is keltett meglepetést, s nemcsak a külvilág, maga Mészáros számára is. A hét elején még együtt utazott Brüsszelbe Tasnádi Péterrel, aki már ott is furcsán viselkedett, hiszen nem kommunikált vele, a tegnapi közgyűlés során pedig Juhász Istvánon kívül az összes szocialista politikus átnézett rajta, köszönés nélkül haladtak el mellette a folyosón, még a szemkontaktust is kerülték – ez utóbbit a főigazgató meg is jegyezte hozzászólásában.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Tasnádi vereséget szenvedett a frakción belül (fotó: Laufer László)
[/caption]Tasnádi a közgyűlést megelőző esti sorsdöntő MSZP frakcióülésen a végsőkig próbálkozva igyekezett a történteket megakadályozni, de mint az kiszivárgott: „egyszerűen ledarálták”. A frakció fiataljai ugyanis már a polgármester kanadai útja alatt eldöntötték a főigazgató kirúgását, s sikerült maguk mellé állítani a többséget, így a város első emberének esélye sem volt akarata véghezvitelére. Révész Mária (Fidesz) is utalt a közgyűlésen erre a háttérre, amikor azt mondta, hogy nyilvánvalóan belső hatalmi harcról van szó, amelynek Mészáros az áldozata, bár hangsúlyozta, nem sajnáltatni szeretné, hiszen munkálkodását folyamatosan kritikával illette az ellenzék. A Fidesz az eltávolításáról szóló szavazáson nem is vett részt, tehát még a tartózkodást jelző gombot sem nyomták meg, mert az MSZP-nek ehhez a játszmájához úgymond nem kívántak asszisztálni.

A szocialisták belső hatalmi harca részben a párt városi és megyei vezető testületeiben esedékes tisztújítás előszele, részben a 2010-es helyhatósági választások előkészítése az általuk „helyesnek” gondolt hierarchia kialakításának céljából. Forrásaink szerint azonban nem csupán erről van szó. Hiszen mint Tasnádi Péter is hangsúlyozta tegnap: befejeződött az EKF pályázati szakasza, és megkezdődik a megvalósítás időszaka. Vagyis lassan elkezd a 35 milliárd csordogálni, civileket pedig a legritkább esetben enged a politika ilyen hatalmas pénzek közelébe.

A tegnap reggel még Budapesten tartózkodó Mészáros részvételét saját „bírósági tárgyalásán” a szocialisták nem szorgalmazták, Kunszt Márta kulturális bizottsági elnök szerint azért, „mert nem akartuk, hogy az ügy még nagyobb hullámokat verjen a kelleténél”. Mészáros azonban lóhalálában megérkezett, köszönhetően annak, hogy a Fidesz időt kért, és frakcióülést tartott. Rövid védőbeszédében, melynek kezdetén „tisztelt bíróságnak” titulálta a közgyűlést, a főigazgató utalt arra, hogy tevékenysége kezdetétől remélte, hogy az EKF nem lesz pártpolitikai kérdés. Ennek ellenére az lett, fejtette ki, de nem a különböző ellenérdekelt pártok kérdése, hanem egyetlen egyé, a szocialistáé. S miközben a város a szakértelmet kérdőjelezi meg a Menedzsment Központ tevékenységében, a Budapesten felálló, három minisztériumi és három pécsi küldöttből álló, közel kétmilliárdos programot lebonyolító kommunikációs boardba szakértő gyanánt a város Kunszt Mártát delegálta, s ehhez csak azt tudja hozzátenni, hogy „no comment”. A főigazgató hangsúlyozta, hogy miközben őt még soha sem lehetett hazugságon kapni, hasonló viselkedésmóddal alig találkozott környezetében. Ami pedig a díjazásának megvonását illeti, arról majd a bíróság dönt. A kialakult helyzet pedig meglátása szerint méltatlan a testülethez, a városhoz és az országhoz is.

Tóth Bertalan alpolgármester Kunszt Márta minősítését tartotta méltatlannak, Ternák Gábor (Fidesz) szerint pedig tudomásul kellene venni, hogy az EKF botrányok sorozata, amelynek újabb állomásához érkeztünk. Ternák megkérdezte, hogy eszébe jutott-e valakinek a városvezetők közül lemondani, mint a vonatbaleset kapcsán a közlekedési miniszternek. Mert a legkönnyebb, érvelt, más felelősségének a megállapítása.

Akik „elhullottak”

Az EKF civil kezdeményezéssel indult, és első irányítói is a civil szférából kerültek ki. Takáts József pályázatíró, majd Tarrósy István, a Menedzsment Központ elődjének ügyvezetője azért mondtak le, mert a folyamatokba beszálló politika ellehetetlenítette tevékenységüket. A következő ügyvezető, Kiss Tibor féléves munkálkodás után jött rá, hogy nem képes megbirkózni a nehézségekkel, azóta csak a BIOKOM ügyvezetésével foglalatoskodik. Freivogel Gábort, az egyetlen, pályázat útján pozíciót szerzett vezetőt, EKF főépítészt kirúgták, mert egy holland lapnak kritikai megjegyzéseket tett a pécsi állapotokról. Méhes Márton művészeti igazgató azért mondott le, mert nem tudott együtt dolgozni Mészáros Andrással, az új főigazgatóval.

Új struktúra októberre

Főigazgatói státusra nincs szüksége a városnak, így a Menedzsment Központ „sima” ügyvezetőjévé nevezték ki ifj. Ruzsa Csabát, eddigi pénzügyi igazgatót, egyelőre október végéig. Az akkor megtartandó közgyűlés elé terjesztik az EKF vezetésének új struktúráját, amelyről egyelőre nem tudni semmit. Anynyi sejthető, hogy a legfontosabb kérdések ezentúl a városházán dőlnek majd el, és nem a Mária utcában. Így nem fordulhat elő, amit a város kifogásol, hogy „nem harmonikus a kapcsolat a polgármesteri hivatal és a menedzsment központ vezetése között sem, mely jórészt abból adódik, hogy az előterjesztéseket az utolsó pillanatban küldik át és a hivatali dolgozók nem képesek azokat időben a képviselők elé terjeszteni”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!