Közélet

2008.10.21. 09:15

NATO-radar: Még kérdéses, lehet-e a HM építő és engedélyező

Megfellebbezték dr. Fülöp Sándor, a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosának belépését a Tubesre tervezett katonai radar ügyében folyó perbe – értesült a hírről lapunk.

B. A. (DN)

Érdeklődésünkre dr. Vicze Csilla, a Civilek a Mecsekért Mozgalom szóvivője röviden annyit mondott, bízik abban, hogy a Fővárosi Bíróság (FB) elutasítja a fellebbezést.

Megkerestük az ügyben a Honvédelmi Minisztériumot (HM) is. Azt a választ kaptuk, hogy ők, ahogy azt korábban is jelezték, tudomásul vették a biztos részvételét. Mint írják: „Az alperes részéről az önálló jogi személyiségű HM Fejlesztési és Logisztikai Ügynökség fellebbezett”.

További friss, kapcsolódó hír, hogy a Fővárosi Ítélőtábla helyt adott az Istenkúti Közösségért Egyesület fellebbezésének. Arra utasította az FB-t, hogy – a civilek minden indokát mérlegelve – hozzon új döntést arról, hogy ugyanazon szerv, a HM két szervezeti egysége eljárhat-e döntéshozóként közigazgatási ügyben első- és másodfokú építési hatóságként olyan, a polgárok széles körét, Alkotmányban biztosított alapjogait érintő kérdésben, mint az egészséges környezethez való jog, vagy a magántulajdon védelme.  

Ezek is érdekelhetik