Közélet

2008.10.05. 23:45

Pénz híján parkolóban áll a csúcstechnikás szűrőkamion

Szenzációként mutatták be az egyetemi szűrőbuszt tavaly az érkezésekor, mégsem megy teljes gázzal. Az egészségügyi vizsgálatokra készített jármű kapacitásainak mindössze a felét használják ki, pénzügyi okok miatt.

Kozma Ferenc (Dunántúli Napló)

Az elmúlt héten befejezte idei programját Erzsébet községben a pótkocsis egészségszűrő kamion. A falu lakói szerencsésnek mondhatják magukat, hiszen tetőtől-talpig átvizsgálták őket. Tavaly májusban vetették be első alkalommal a Pécsi Tudományegyetem ÁOK Térségi Szűrő és Diagnosztikai Központjának óriáskamionját, amelyben forgószínpadszerűen fogadják a betérőket.

Dr. Battyáni István, a központ orvosszakmai igazgatója már akkor elmondta, hogy a betegségek megelőzésében igen fontos szerepet játszó jármű egy kisebb csoda. Mivel a legeldugottabb faluba eljut, olyanok is komplex orvosi szűrővizsgálatban részesülhetnek, akiknek egyébként esélyük sem lenne rá. Az uniós pénzen szerzett kamion felszereltsége bizonyos szűrések esetében az országban a legkiválóbb, úgyhogy maga a professzor is igénybe vette a vizsgálatot. Úgy véli, aki átmegy ezen a rostán és kiderül, hogy semmi baja sincs, az jó eséllyel bízhat abban, hogy legalább öt évig nem is lesz komoly daganatos betegsége. Hasonló kamion és ilyen, mindenre kiterjedő egészségszűrési lehetőség nincs még egy az országban. Mi akkor a gond?

[caption id="" align="alignleft" width="350"] A szűrőbusz befejezte idei turnéját (fotó: Pásztor Éva)
[/caption]A kamionhoz pénzt is adott az unió, az ötéves szűrési programot ha törik, ha szakad, teljesíteni kell. Ezzel azonban csak a kapacitások felét tudják kitölteni, ezután pénz híján a jármű beáll a parkolóba. Az egyetemnek értelemszerűen erre nem telik, és a hazai központi finanszírozás is gyenge lábakon áll. Az idei évtől a tüdőszűréseket sem fizeti az OEP, így csupán egyetlen olyan szűrővizsgálat létezik az országban, az emlőszűrés, ami után az orvos pénzt kap. Ezzel pedig nem lehet a tucatnyi vizsgálatot végző, szakképzett személyzetet igénylő kamiont működtetni. Ráadásul Battyáni István szerint pályázati lehetőségeket sem kínál a tárca, így nincs mit tenniük. Parkolnak és reménykednek.

Tanulságos adatsorok

A szűrőkamion adatainak öszszevetéséből néhány év alatt el lehetne készíteni a megye egészségtérképét. Ebből kiderülne, hogy hol, merre, milyen betegségcsoportok a gyakoribbak, mire számíthatnak az ott élők, kell-e életvitelt, életformát váltaniuk. Ebből nemcsak a helyi egészségügy profitálhatna, hanem országos szinten a tárca is, hiszen biztos támpontot kapnának egészségstratégiák kidolgozásához. Ám ehhez a munkához, annak felgyorsításához pénzre volna szükség. Megérné az államnak is.

Gyorsan és pontosan

A kamion felesleges kapacitásait megpróbálják eladni nagyvállalatoknak, biztosítóknak. A munkavállalók leszűrése juttatásként fogható fel, egy-egy térség leszűrésének eredményei kamatoztathatók mondjuk az életbiztosítások megkötésekor. Komplett szakorvosi vizsgálatokat – belgyógyászati, sebészeti, nőgyógyászati, labor, radiológiai, szemészeti, ortopédiai, fogászati és urológiai – kínálnak. Egy ember teljes vizsgálatát 1,5-2 óra alatt el tudják végezni, ami a lakóhelyen, helyben történik, és nincs időponthoz kötve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!