Közélet

2008.10.15. 19:45

Szigor: kikapcsolják az adósoknál a távfűtést

Harminchat pécsi lakásban már nincs távfűtés tartozás miatt. A szolgáltatónak milliárdos kintlévőségei vannak, ezért inkább egyezkedne, részletfizetést adna, vagy átmenetileg megvonná a melegvíz-szolgáltatást.

Kozma Ferenc (Dunántúli Napló)

A Pécsi Távfűtő Kft. a jövőben nem csak fontolgatja az adósok kikapcsolását, hanem meg is teszi. Az okról Gasz Zoltán ügyvezető igazgató csak annyit mondott, hogy a járulékokkal együtt már egymilliárd forint a kintlévőségük. A cégekkel könnyű a helyzetük, egyszerűen megvonják a szolgáltatást. A lakások esetében – 31 000 ügyfelük van –, már komoly fejtörést okoz az adósok fizetési hajlamának javítása. De az is tény, hogy a közel 700 egyedi mérésű, egyedileg szabályozható vételezési rendszerrel ellátott lakásból 36-ot már kiiktattak a fűtésszolgáltatásból a felhalmozott adósságok miatt. Ezeket ugyanis egyszerű lekapcsolni.

De vajon folytatódik-e az intézkedés-sorozat és milyen módon, ütemben? Jelenleg ezer olyan adóst tart nyilván a szolgaáltató, akik több hónapja nem fizettek egy fillért sem. Akadnak olyanok is, akik már semmit sem reagálnak a felszólításokra. Az egy-két havi elmaradással rendelkezők száma a legmagasabb, ők azok, akik megváltozott anyagi helyzetük miatt – munkanélküliség, tartós betegség, haláleset a családban – késedelmesen fizetnek, de fizetnek, és sok mindent tesznek azért, hogy ne kerüljenek adósságcsapdába.

A Dunántúli Naplót Kovaliczky János kereskedelmi igazgató-helyettes és Balázsné Lovász Katalin, a számlázási-behajtási osztályvezető tájékoztatta a várható fejleményekről, az adósokat érintő és érdeklő kérdésekről.

Amint az igazgató-helyettes előrebocsátotta, inkább egyezkednének, fizetés-könnyítési megoldásokat ajánlanának. Ha a kikapcsolás szóba jön, első lépésként a melegvíz-szolgáltatást zárják el. Ezzel egy időben megindítják a behajtási eljárást, amelynek vége végrehajtási eljárás lehet. Ennek során akár elúszhat a lakás, vagy más ingatlan is. Az utolsó lépés lenne a fűtés megvonása, ám ez bonyodalmakkal jár ott, ahol nincs egyedi szabályozási lehetőség. Hiszen le kellene szerelniük a radiátorokat, ami komoly procedúra, és a lakót terhelő tetemes költség. Ám ha kell, akár rendőri segédlettel is megteszik.

A szomszéd is megérzi, ha a falakon túl hideg van

Sokakban felmerülhet a kérdés: mi történik akkor, ha egy emeletes házban az egyik lakás távfűtését a szolgáltató kikapcsolja, netán a radiátorokat leszereli? Az ott lakó biztosan nem fagy meg, legfeljebb didereg, hiszen élvezheti még a falban futó vezetékek jótékony hatását – a lakásokon átmegy a fővezeték –, és tény, hogy a falszomszédok továbbra is fűtik a lakását.

Utóbbiaknak az eset következtében kissé megemelkedhet a fűtésszámlájuk, hiszen a korábbi falszomszédságból kilépve úgy járnak, mintha egy szélső lakás lenne az övék. A Pétáv szerint ugyanez másutt, az egyedi gázfűtésű lakásoknál is megtörténhet. És olykor a külszolgálaton lévő is minimumra kapcsolja a fűtését, a napközben dolgozó pedig letekeri a gázlángot – mondta Kovaliczky János. De hangsúlyozta, hogy a fűtésmegvonással csak kirívó esetekben, ritkán fognak élni.

Először a meleg víz

A Pétáv az anyagilag megszorultak számára felajánlja, hogy átmenetileg mondjanak le a használati melegvíz-szolgáltatásról. Ezzel a havi számlák összege valamelyest csökkenhet. Balázsné Lovász Katalin arra is felhívta a figyelmet, hogy banki hitel vagy egyéb más kölcsön helyett inkább a távfűtő ügyfélszolgálatát keressék fel, s ott igyekezzen minden érintett a fizetési halasztásról, részletfizetésről megegyezni. Készségesen fogadják őket, és igyekeznek segíteni.

Hétezer végrehajtás

Balázsné Lovász Katalin arról tájékoztatta lapunkat, hogy jelenleg közel 7000 végrehajtási ügyük van – egy lakástulajdonos ellen akár több is – és napjainkban 360 lakásban nem folyik a csapból meleg víz. A végrehajtási bejegyzéseknek – különösen, ha a lakáson banki hitel is van – meglehetősen szomorú következményei vannak. A távfűtés adósságai a tulajdonlapra bejegyezve lavinát indíthatnak. A Pétáv értékesíthető ingóságot (autót), ingatlant (kiskertet) is elfogad fedezetként.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!