Közélet

2008.10.18. 08:57

Vért kérnek a hosszú hétvége előtt

Az Országos Vérellátó Szolgálat akciót szervez, melynek során arra buzdítják az embereket, hogy adjanak minél több vért.

Kozma Ferenc

Ne lepődjön meg senki, ha beteget látogatva egy kórházban, klinikán megszólítják, hogy hajlandó volna-e vért adni. Előfordulhat, hogy a közeljövőben arra hívják fel a figyelmét, hogy a betegágyban fekvő rokona, ismerőse életét is egy ismeretlen véradó segítségével mentették meg, itt az idő, hogy maga is beálljon a donorok sorába. Ez is annak az akciónak a része, amit az Országos Vérellátó Szolgálat szervez, különféle módon mozgósítva az embereket. Braun Helga a szolgálat kommunikációs vezetője lapunknak elmondta, hogy az egyetemeken, főiskolákon versenyeket hirdettek meg, illetve igyekeznek kedvezményes könyvutalványokkal, más programokkal felhívni az emberek figyelmét arra, hogy önzetlenségüket nem nélkülözheti az egészségügy.

Tény, hogy a hazai vérellátás akadozik, és a szűkebb régiónkban sem jó a helyzet: igen nehéz manapság a régió kórházainak, klinikáinak szükségleteit napra készen fedezni. Baranyában előfordul, hogy műtéteket kell elnapolni. Szűcs Edit, a Magyar Vöröskereszt Baranya Megyei Szervezetének titkára elmondta, hogy az október 23-i négynapos ünnepre külön készülnek a régi donorok mozgósításával, s erre kerül majd sor a karácsonyi-újévi ünnepkörben is. A Pécsi Tudományegyetem diákjai csatlakoztak a most meghirdetett véradóversenyhez, amelynek győztesei szép pénzösszeget kapnak majd.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!