Közélet

2008.12.04. 09:20

A bányászokra emlékeznek Borbála-napon

Komló nyolc évvel az utolsó csille szén felhozatala után sem feledkezik meg mindazokról, akiknek a létét köszönheti: több napos rendezvénysorozatot tartanak a bányászok tiszteletére az egykori bányászvárosban.

Katus Eszter I. (DN)

Csütörtökön délután fél kettőkor megemlékezés és koszorúzás lesz az Altáró Emléktáblánál, ahol Balás László, a volt Mecseki Szénbányák nyugalmazott vezérigazgató-helyettese mond ünnepi beszédet. Ezt követően Jánosi Engel Adolf, a komlói szénbányászat atyja szobrának koszorúzására kerül sor kettő órakor, majd fél háromkor kezdetét veszi a XVIII. Településtörténeti konferencia a városi múzeumban. Árgyelán György és Rott József: Egyszer volt szerencse című könyvének öt órai bemutatóját, amelyet a Színház- és Hangversenyteremben tartanak, ünnepi szentmise követi este hat órakor, végül fáklyás felvonulás indul a Borbála-kereszthez, háromnegyed hétkor. A kísérőrendezvények – Szász János András festménykiállítása, a városi mesemondónap, valamint az egészségnap – tegnaptól szombat estig tartanak.

Pécsett a Bányász Kulturális Szövetség és a Pécsi Bányásztörténeti Alapítvány szervezésében december 4-én délután három órakor a Budai vámnál található parkban ünnepélyes szoborkoszorúzás lesz a bányászok védőszentjének tiszteletére, ahol felavatják az Újhegyi Üzemek Emlékhelyét is. A koszorúzást követően négy órakor Nyugdíjas Bányász Találkozó kezdődik a Budai Városkapu Iskolaközpont aulájában, illetve éttermében.

A megye kisebb településein szintén lesznek programok, így például Szászváron, Hosszúhetényben, valamint Kővágószőlősön. Hosszúhetényben csütörtök délután öt órakor a Bányász-emlékműnél, Kővágószőlősön délután kettő órakor a Bányász Múzeumnál, Szászváron pedig a Bányász parkban kerül sor az ünnepi megemlékezésre, illetve koszorúzásra.

A Borbála-napi hagyomány

Szent Borbála jelképe a három ablakú torony, amely a Szentháromságra utal, a kehely, a pálmaág, amelyet Krisztustól kap szüzessége jelképeként. Mivel Borbála a tüzérek védőszentje is, innen származik a néphagyományban az a szokás, miszerint Borbála napján csak férfiaknak szabad tüzet rakniuk. A Borbála-nap legfontosabb néphagyománya a Borbála-ág vágása. A lányok ilyenkor cseresznye- vagy orgonaágat törnek, vízbe helyezik, s ha kizöldül, hamarosan férjhez mennek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!