Közélet

2008.12.17. 14:35

A vízfogyasztástól független alapdíjat is bevezetik a volt bányászvárosban

Ismét nőnek a közüzemi díjak az egykori bányászvárosban. A vízdíjszámításnál bevezetik a kéttényezős elszámolási rendszert, így a jövőben alapdíjból, valamint az elfogyasztott vízmennyiség alapján kiszámolt változó díjból áll majd a számla.

K. E. I.

Az ivóvíz alapdíját háromszáz, a szennyvízét kettőszázötven forintban állapították meg, vagyis összesen ötszázötven forinttal nő a szolgáltatás ára fogyasztónként. A változtatás leginkább azokat a családokat sújtja, akik a fogyasztással próbáltak spórolni, hiszen az alapdíjat köbmétertől függetlenül fizetniük kell. A kistérség 21 településén már korábban is a kéttényezős díjszámítási rendszer volt érvényben, emiatt az ott élőknek nem kell jelentős változásra számítaniuk. A Komló Víz Kft. azzal indokolta a jelentős áremeléssel felérő alapdíj bevezetését, hogy a legutóbbi mérsékelt díjemelés, az elavult géppark és az alacsony közműbérleti díjak miatt a szükséges felújítási munkálatoknak csak a töredéke valósulhatott meg, ezeket pedig mindképpen el kell végezni a megfelelő szolgáltatás érdekében.

Hasonló okok miatt emelkednek a szemétszállítási díjak is jövő év elejétől. Az uniós követelményeknek megfelelő hulladéklerakók építése, valamint a szeméttelepek felszámolása javában zajlik, azonban ennek költségei a fogyasztókat is érintik. Emiatt januártól 36 százalékkal nő a szemétszállítás díja. A falusias lakóövezetben, illetve a hétvégi házas és üdülőházas üdülőövezetben élők viszont örülhetnek, hiszen a testület elfogadta a kérelmüket, így ezentúl a téli hónapokban csak heti egy alkalommal szállítják el tőlük a hulladékot. A nagyvárosias és kertvárosias övezetekben viszont maradt a heti kétszeri szállítás. Utóbbiak külön kérték, hogy így legyen, hiszen a kukák és lámpák környékén még a heti kétszeri ürítésnél is gyakran felhalmozódik a szemét.

Címkék#komló

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!