Közélet

2008.12.14. 11:17

Baranyából a brazil dzsungelbe

Élményekkel, szakmai tapasztalatokkal gazdagodva érkeztek meg újabb braziliai expedíciójukról a baranyai rovarkutatók.

Kaszás Endre

Sár József entomlógus, a Kétújfalui Rovarház vezetője, a hazai és nemzetközi szakmai körökben is elismert rovarkutató társa ezúttal Szirtes Bálint biológus, a Pécsi Akvárium Terrárium munkatársa volt.

A mindig új fajokkal, érdekes kalandokkal kecsegtető őserdei rovarkutatás célja ezúttal az is volt, hogy az expedíció résztvevői Amazóniában, a Fordlandia ültetvényen emléktáblát állítsanak a neves magyar író és vadász-rovarkutató Molnár Gábor születésének századik évfordulójára.

– Céljaink megvalósítása érdekében felvettük a kapcsolatot a Săo Paulo-i magyar bencés rendi kollégiummal, ahol Ernesto Linka atya szívesen a rendelkezésünkre állt, mivel Molnár Gábor 1972-es brazíliai látogatása során baráti kapcsolat szövődött közöttük – mondta élménybeszámolójában Sár József. Săo Paulotól Fordlandiáig a 3000 km-es út biztonságos megtétele érdekében az atya a brazil légierőt kérte fel szállításunkra. Megérkezésünket követő napokban levélben azonban lemondták az utaztatásunkat, különböző okokra hivatkozva. Úticélunk így megváltozott, egy hetet gyűjtöttünk Săo Paulo körüli atlantikus esőerdő foltokban, és Sitio Itatuba érintetlen erdeiben. Tovább utazva Goiániába, a „Naturela Brasilis” Alapítványban dolgoztunk, ahol centrál-brazil típusú erdőkben sikerült rovarásznunk. Goiás, és Tocantins állam határához közel a Rio Claro folyó mentén, a „Big Rock” ültetvényen töltöttünk három felejthetetlen napot.

Utóbbi helyszínen, belekóstolva az esős évszakba is a baranyai kutatók kitűnő nappali és éjszakai gyűjtéseket végezhettek. Itt a 8500 éves indián kultúra nyomait is fotózhatták, a mami őslakosok falfestményeit, temetkezési helyeit. Ezután visszatérve Săo Pauloba a bencés rend kollégiumi múzeumában kis ünnepséget rendezve helyezték el az emléktáblát, ami a tervek szerint a következő expedíció során folytatja majd útját eredeti célja, Fordlandia felé.

A kalandos útról könyv írását is tervezik a baranyai rovarkutatók, ez várhatóan 2010-ben fog megjelenni. A gyűjtött gazdag  rovaranyag a Magyar Természettudományi Múzeum Állattárát, és a készülő Kétújfalui Rovarház gyűjteményeit fogja gazdagítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!