Közélet

2008.12.11. 10:22

Közgyűlés: Vita a buszjegyek áráról - percről-percre

A mai pécsi közgyűlésen több napirendi pontól tárgyalnak a politikusok. A közgyűlésről jelentjük:

DN

17.10 - Személyi változások az önkormányzati bizottságokban


A közgyűlés visszahívta Dávid Zsuzsannát (Fidesz) a pénzügyi, Majdik Miklóst (Fidesz) a gazdasági és Révész Máriát (Fidesz) az önkormányzati bizottságból december 31-ei hatállyal. Ugyanakkor január 1-től megválasztotta Majdik Miklóst a pénzügyi, Révész Máriát a gazdasági és Páva Zsoltot (Fidesz) az önkormányzati bizottság tagjává. Bár a Fideszből senki sem nyilatkozott a kérdésről, szocialista berkekből származó információnk szerint minderre azért került sor, mert Majdik Miklóst a Fidesz frakció ezzel az áthelyezéssel meg kívánta büntetni. A képviselő ugyanis ellenszegülve a frakciódöntésnek, egy korábbi közgyűlésen, egyedül a Fidesz tagok közül, nemmel szavaztott arra az előterjesztésre, amelynek eredményeképpen a város 22 éves szerződést kötött a PannonPowerrel a távfűtésre vonatkozóan.

16.10 - Többen vesznek jegyet a buszokra

Keczer László, a PK Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy új szolgáltatásukkal, a mobiljegy igénybevételével az utas átszállással el tud jutni a város egyik pontjáról a másikra ugyanannyiért, amennyiért gépkocsival közlekedne. A vezérigazgató szerint a mostani áremelés nagyon visszafogott, ennél sokkal többet kellene emelni, ha a költségeiket nézik. 485 millió forint lesz a hiányuk a következő évben, nem szeretnék, ha a veszteségeik tovább növekednének. Céljuk a korszerűbb közlekedés megteremtése, amelynek része az is, hogy gyorsabban haladjanak a buszok majd, mint a személygépkocsik a városban. Nem igaz az, hogy az ellenőrök elbocsátásával csökkent a jegyvásárlás, tette hozzá, ellenkezőleg, növekedett.

15.40 - Vita a buszjegyek áráról


A helyi autóbuszközlekedési viteldíjakról szóló rendelet módosítása komoly vitát idézett elő a közgyűlés részvevői körében. Az áremelést a képviselők megszavazták. Így a tanulóbérletek ára 10 százalékkal nő, az összvonalasok ára hatezer forint fölé kúszik. Egy buszjegy 220-ba kerül majd januártól, a sofőrnél 300-ba. Ha saját gépkocsival megy Pécsbányára, akkor 500 forintból kijön, jegyezte meg Kővári János (ÖPE), míg ha busszal utazik, akkor 880 forintot kell költenie. Mindez pedig nem arra ösztökéli a lakosságot, érvelt a politikus, hogy tömegközlekedési eszközt válasszon.

15.34 - Meglepődött az alpolgármester a koncertteremmel kapcsolatban


Lapunkból értesült a koncert és konferenciaterem építésének várható befejezési időpontjáról, 2010. október 27.-éről Gonda Tibor alpolgármester, mondta a politikus az MSZP sajtótájékoztatóján. Telefonon érdeklődött Merza Péter fejlesztési igazgatónál, hogy miként kommentálja ezt a helyzetet. Merza ígéretet tett arra, hogy megmagyarázza a közgyűlésen, miként kell értelmezni a dátumot. Arra nem könnyű válaszolni, hogy erre mikor kerül sor, hiszen a koncertteremmel kapcsolatos napirendi pont a 39-es sorszámot viseli, míg a közgyűlés 15 óra 20 perckor még csak a 7. napirendi pontról vitázott.

15.20 - Médiaház a városi képtárból

Médiaházat alakít ki az önkormányzat a Rákóczi úti Pécsi Városi Képtár épületéből, ahol a közelmúltig az Antal-Lusztig Gyűjtemény volt megtekinthető. A Pécs Holding gazdasági szakemberei végigszámolták a ház előnyeit, s miután hátrányt nem fedeztek fel, úgy találták, hogy 30 millióból létrehozható az az intézmény, amelybe a Pécs Tv, a Pécsi Hírek, a Mediterrán Rádió és a Filmünnep Kft. tagozódik be. A számítások szerint 10-20 százalék megtakarítás érhető el az együttes működés során. Az épületben továbbra is lenne időszakos kiállítótér, továbbá kávéház is, amely akár közéleti találkozóhelyként is működhetne.

15:05 - Jókai tér: "nem szabad felújítani"

Erb József (KDNP) kérdésére, mi szerint mikor újítják fel a Jókai teret, Gonda Tibor alpolgármester azt válaszolta, hogy a kivitelező szerint a terület kezelése nem volt megfelelő, mert sóztak a téren, radásul 3,5 tonnásnál nagyobb gépjárművek is megfordultak ott. Ettől függetlenül a Strabag segítőkész, Dévényi Sándor pedig elkészítette a tér terveit. Nem szabad felújítani, ez a szakmai állásfoglalás, hanem műgyantaszerű, homokkal kevert anyagot kell használni a kövek rögzítésére és védelmére. Ez viszont drága, mondta az alpolgármester. A város véleménye az, hogy a hiányzó köveket cserélje ki a Strabag, a különleges anyag költségeit pedig a város jövőre felvállalja.

14:45 - Veszélyes iskolák - elkészült a "C" terv

A közgyűlés egyik szünetében összeült az MSZP frakció, és a kertvárosi három IMS szerkezetű iskola ügyében a korábbi "A", majd "B" változat után megalkotta a "C" változatot. Ennek lényege az, hogy nem állított fel erősorrendet a korábbiakkal ellentétben, hanem kimondta, hogy mindhárom épület terveit elkészítteti, de csak a 2009-es költségvetés terhére. Mindez ellentmond Meixner András alpolgármester lapunknak adott nyilatkozatával, amely szerint azért lenne szükség az egyik tervének ebben az évben történő elkészítésére, hogy elegendő idő legyen ahhoz, hogy a következő év szeptemberére fel is tudják újítani azt. Az MSZP sajtótájékoztatóján kérdésünkre, mi szerint így fennáll annak veszélye, hogy egyetlen életveszélyessé nyilvánított IMS iskola sem készül majd el, Tóth Bertalan alpolgármester azt válaszolta: egyelőre nem tudják, hogy azt az egyet milyen pénzből újítják fel, hiszen pénz állami segítség nélkül valószínűleg nem lesz rá, az önkormányzat pedig bevételeiből nem képes a fedezetet előteremtemi.

13:01 - Rokkantkártya és a halott rokon

Komoly vita alakult ki a mozgássérültek parkolási jogosultságának megszorítása kérdésében. Papp Judit főjegyző elmondta, hogy a rendőrséggel és közterület-felügyelőséggel hathatós ellenőrzéseket folytatnak a hamis igazolványok kiszűrésére. A halottak napi tumultusban több hamis igazolványt is elvettek, amelyek a halottak nevére voltak kiállítva, tette hozzá.

11:57 - Vita a parkolásról

A belváros környezetkímélő forgalmi rendjéről, valamint a fizetőparkolók működtetéséről szóló önkormányzati rendelet megalkotásáról szóló előterjesztés komoly vitát indukált a testület tagjai közt. Füredi Péter (MDF) például azt javasolja, hogy vegyék ki a kivételezettek közül az országgyűlési, a helyi képviselőket és az önkormányzati cégek vezetőit, ők is ugyanazt a parkolási díjat fizessék, mint az átlag állampolgár. Páva Zsolt, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője úgy gondolta, hogy a díjmentes parkolásra és behajtásra jogosító igazolvány tulajdonosai az igazolványért ne az eredeti előterjesztés szerinti 3500 forintot fizessék meg, hanem 10 ezret. A gazdasági bizottság vezetője, Juhász István viszont 20 ezer forintos díjat javasolta.

10:22 - Vita a tízmilliárdos hitelről

Nagy Csaba (Fidesz), a pénzügyi bizottság vezetője az idei év költségvetésének módosításáról szóló előterjesztés kapcsán felhívta a figyelmet arra, hogy a városnak, amennyiben igénybe veszi a tízmilliárdos EIB hitelt, a következő évben 30 milliárdos lesz a hitelállománya, ami igen tetemes összeg. Tóth Bertalan alpolgármester hangsúlyozta, hogy a 10 milliárdos EIB hitel fejlesztési célokat szolgál, de Nagy Csaba szerint gondolni kellene arra, hogy a hiteleknek a kamatterheit majd a következő ciklus önkormányzata fizetheti vissza. Csak 2009-ben 3,5 milliárdot fordít majd a város tőketörlesztésre és kamatokra, miközben a három IMS szerkezetű, életveszélyessé vált iskola közül csupán egyet képes felújítani 400 millió körüli összegért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!