Közélet

2008.12.09. 16:51

Mi vár ránk az EU soros elnökeként?

Akkor lesz sikeres és emlékezetes a 2011-es magyar EU-elnökség, ha gyors és határozott döntéseket képes hozni váratlan helyzetek megoldására - mondta Balázs Péter volt EU-biztos kedden Pécsett.

Forrás: MTI

A Közép-európai Egyetem professzora a nemzetközi Europe Direct Információs Hálózat baranyai információs pontja, valamint a Pécsi Tudományegyetem Állam és Jogtudományi Karának egy, a témában rendezett konferenciáján hangsúlyozta: a stratégiák felvázolására szükség van, de mindig akadhatnak olyan külpolitikai konfliktusok, melyek rendezése a lehető leggyorsabb lépéseket igénylik és ezek azok a helyzetek, ahol kiderül, milyen minőségű a vezetés valójában.

Balázs Péter közölte, hogy nem félti a magyar elnökségre készülő munkatársakat, szakértőket, jelentős részük már korábban is eredményesen dolgozott európai uniós szervezeteknél. Felhívta ugyanakkor a figyelmet az idegennyelvtudás szükségességére miniszteri és államtitkári szinten.

A professzor kitért rá, hogy a magyar elnökség a közösség irányítása mellett lehetőséget nyújt különböző uniós események, informális találkozók magyarországi rendezésére, és országmarketing folytatására. Utóbbira jó példa Szlovénia, amely úgy kormányzott, hogy közben a médiában, az interneten mindent megtett az ország kulturális, turisztikai, gazdasági értékeinek népszerűsítéséért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!