Közélet

2009.03.03. 11:41

Már a quadosokra is vadásznak

Együttműködési megállapodást írtak alá a természetvédelmi őrök és a vadászok: a közös munka révén jobb eredményeket érhetnek el például az illegális quadozás visszaszorítása terén.

Ny.Sz.

Hétfőn írta alá Závoczky Szabolcs, a Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóságának vezetője és dr. Bodnár József, a Vadászkamara Területi Szervezetének, illetve a Baranya Megyei Vadásztársaságok Szövetségének elnöke azt az együttműködési megállapodást, amely összehangoltabb munkát tesz lehetővé. Závoczky Szabolcs azt hangsúlyozta, a természetvédelmi őrök és a vadászok együttműködésében utóbbiak a környezetvédők „kinyújtott karjai” lehetnek. Már csak azért is, mert a vadászok létszáma Baranyában is jóval nagyobb, mint a természetvédelmi őröké, így sok értékes információval szolgálhatnak a nemzeti park munkatársainak az általuk bejárt területről.

[caption id="" align="alignleft" width="340"] A jó idő beköszöntével nemcsak a kirándulók szaporodnak meg a régió erdeiben, hanem az illegális terepmotorosok, quadozók is
[/caption]A jó idő beköszöntével nemcsak a kirándulók szaporodnak meg az erdőkben, hanem az illegális terepmotorosok, quadozók is. Többek között az együttműködés természetvédelmi részében ez a feladat is hangsúlyosan szerepel. A vadászok természetesen – ellentétben a természetvédelmi őrökkel – nem rendelkeznek hatósági jogosítványokkal, de tájékoztathatják az őröket az ilyen eseményekről. Nagy Gábor, a Duna–Dráva Nemzeti Park osztályvezetője lapunknak elmondta, már korábban is tartottak összehangolt akciókat a rendőrség, az erdészet és a természetvédelmi őrök munkatársai azokon a helyeken, ahol gyakran felbukkannak a quadosok, terepmotorosok.

Ha védett területen bukkannak illegális járművekre, akár több százezres nagyságú bírság, illetve a szerkezet elkobzása is szankció lehet, erre volt is már példa. Nagy Gábor szerint ugyanakkor a teljes tiltás nem vezethet eredményre, a párbeszédnek nagyobb lehetősége van, ahogy ez már sikerült például a siklóernyősökkel. Pécs környékén volna lehetőség quadozásra kijelölni nem védett részeket, például a meddőhányóknál vagy a rekultivált területeken.

A tilosban száguldozók a kirándulókat is veszélyeztetik

Mind a quadosok, mind a terepmotorosok két csoportra oszthatók, mondták el lapunknak olyan személyek, akik belülről ismerik ezt a világot. A profik általában a kiépített pályákat részesítik előnyben, ilyenből kisebbek Pécsett és Ligetnél, komolyabb Komlón is található. Az amatőrök vagy a túrázók viszont gyakran a természetbe mennek kipróbálni gépeiket, ilyenkor kerülhetnek védett területekre. A quadosok egy része szerint is van igény a párbeszédre, amit a nemzeti park szakembere is említett. Nagy Gábor osztályvezető hangsúlyozta: az illegális motorosok, quadosok nemcsak a növényzetet károsíthatják, hanem a vadállomány mellett a kirándulókra is veszélyt jelenthetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!