Közélet

2009.04.03. 08:50

Az emlőrák áll a hazai "halállista" élén

Napjainkban az emlőrák a nők körében a leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganat.

Kozma Ferenc

Csütörtökön az emlőrák megelőzésének fontosságáról szólt a Rákbetegek Országos Szövetségének pécsi figyelemfelhívó rendezvénye. Megfogalmazták, hogy mivel napjainkban az emlőrák a nők körében a leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganat, mindent meg kell tenniük az érintetteknek is azért, hogy ne következzen be a tragédia. Ugyanis a korai felismerés életmentő. Nagyban befolyásolhatja a kezelés módjait, mikéntjét.

Az országos kampány rendezvényének szakmai előadója dr. Bércesi Éva, a PTE ÁOK Onkoterápiás Intézetének főorvosa volt. Az onkológus szakember megdöbbentő dolgot említett: bár a mammográfiai szűrésekre az érintettek levélben behívót kapnak, tudják, hogy hol és mikor jelentkezhetnek, mégsem látja orvos a címzettek felét. Így aztán nincs mit csodálkozni azon, hogy országosan évente 7500 új emlőrák-megbetegedést regisztrálnak, s több mint kétezren halnak meg emiatt. Pedig, ha a 45-60 év közötti nők jobban figyelnének magukra és a kétévenkénti ingyenes szűréseken mind megjelennének, töredékére csökkenne a halálesetek száma.

Dr. Bércesi Éva leszögezte, a korai stádiumban felfedezett emlőrák kitűnően gyógyítható. Ezért a megelőzésben fontos az önvizsgálat: kinek-kinek módja van arra, hogy időnkét (ajánlott havonta) a szűrést önmaga is megejtse. Azok a hölgyek pedig, akiknek a családjában már előfordult hasonló daganatos megbetegedés, akár húszéves koruktól bekopoghatnak az onkoterápiás intézetbe, ahol teljes szűrésen eshetnek át. Tetőtől-talpig megvizsgálják őket. Sőt néhány éve már a genetikaihajlam-vizsgálatot is kérhetik a betérők. S ha bebizonyosodna, hogy hajlamuk van rá, egyénre szabott ellenőrzési programot dolgoznak ki számukra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!