Közélet

2009.04.11. 23:50

Itt a húsvét: körmenet, tűzszentelés és Emmausz

Az előrejelzések szerint szikrázó napfényben, szép tavaszban lehet eltölteni a húsvét napjait, a locsolkodást. Ráadásul az ünnep megannyi programmal várja a kimozdulni vágyókat.

Kozma Ferenc

A jeles napok sorában az egyik kiemelkedő ünnepünk a húsvét, ami a keresztény egyházakban Krisztus feltámadásának ünnepe, egyben a tavaszvárás, a tavasz eljövetelének ünnepe is. Az egyházi programok leglátványosabb része a körmenet – Baranyában sok helyen megtartják –, amit többnyire tűzszentelés, sonkaszentelés előz meg. Ezután következnek a vasárnapi és hétfői békés családi programok, a baráti összejövetelek, locsolkodás. De akad sokféle egyéb, különös népi szokás is. Palkonyán például a legények szombaton éjjel szalmával szórják tele a lányos házak virágoskertjeit, ami aztán a lányoknak egész napos munkát ad, mivel igen nehéz kitakarítani. Sokfelé, például Kisnyárádon a kerítéskapukat hordják el, cserélik öszszevissza a legények – ilyesmi már Szajkon is megesett –, netán a háztetőre, fára kötik fel.

A sokféle vidámságnak az időjárás sem vet gátat, hiszen napfényes, szép időt mond a meteorológia a hét végére. A falusi vendéglátás baranyai szálláshelyei szinte mind megteltek – egyre több a németországi rokon –, ráadásul a panziók, egyéb szálláshelyek kihasználtsága is hetven százalék körülire ugrott. A reprezentatív felmérést lapunk kérésére készíttette tegnap Hegyi Zsuzsanna, a Magyar Turizmus Zrt. regionális marketingigazgatója, aki a tavalyinál jobb idegenforgalomra számít, hiszen a húsvéti szokásos eszem-iszom, pálinkázás mellett egyre vonzóbb programok is csalogatnak a Dél-Dunántúlon. Bár az előbbi sem megvetendő: tornácon terített asztal mellett, házi sonkával és frissen reszelt tormával.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Egész napos ünnepvárót rendeztek tegnap az Esélyek Háza közösségének munkatársai (fotó: Laufer László)
[/caption]Az itallal persze nem árt vigyázni azoknak, akik a volán mögé ülnek. Még a villányi nyitott pincékben se igyon az, aki utána vezetni kényszerül. S ne csak amiatt, mert a rendőrség a szokás szerint fokozott ellenőrzést tart az alkoholos napokon, hanem – amint azt Zsobrák Péter, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense mondta – a maga, családja és a többi közlekedő érdekében. Merthogy lesz sok nyitott pince, nemcsak Villányban. Az Emmausz-járásról országos hírűvé vált, többutcás bólyi pincefaluban és a szemközti Kántor-réten is várják az odalátogatókat.

Vár a tojásmúzeum és háziállat-simogató

A húsvét körüli rendezvények sorában Bőszénfán szombaton avatják fel az új háziállat-simogatót, illetve traktoros túrákat indítanak 10 és 14 órakor. Innen nem messze jeles napokat tartanak a Zselicben lévő Somogy megyei Patcán a Katica tanyán, ahol lesz tojásfestés, nyuszi- és báránykészítés különféle anyagokból. Húsvéti népszokások, játékok, szagosvíz-készítés, koszorúkötés, kalács, birkanyírás, körmölés, zsákban futás, napocskakeresés is várja a családokat. Zengővárkonyban, az ország egyetlen tojásmúzeumában szombaton délelőtt tojásdíszítési bemutató, hétfőn reggel 9-től pedig különféle a hagyományőrző együttesek műsora kezdődik, menettánccal fűszerezve. Pécsett a Dómmúzeumban immár a tökélyre vitt hímestojás-készítés kavalkádjával szembesülhet a betérő: Mosonyi Éva népművész csodálatos remekeivel. Villányban a húsvét alkalmával is kitárják a pincesoron a kapukat. Kiskassán kétnapos húsvétolót rendez a helyi német egyesület, Sombereken műsoros gyermekkavalkádra várják hétfőn a hagyományok házába a betérőt.

Feltámadás, egyházak

A katolikusoknál a pécsi bazilikában püspöki szentmisével kezdődik szombaton 20 órakor a feltámadási ünnepség, tűzszenteléssel, sonkaáldással és körmenettel. A máriagyűdi bazilikában 18 órától a húsvét vigíliája, majd a Búcsú téren körmenet lesz. A pécsi Xavér görögkatolikus templomban 18 órakor feltámadási szentmise, hétfőn pedig reggel 9-től utrenye, korai mise lesz. A belvárosi reformátusoknál szombaton 18 órától úrvacsorás istentisztelet, az evangélikusoknál (Dischka utca) 10 és 18 órakor istentisztelet kezdődik.

Vigalom a pincefaluban

Húsvéthétfő délelőttjén a pincefalu melletti Kálvária dombon szabadtéri szentmisével kezdődik a bólyi Emmausz, ami a pincesorban folytatódik. A kulturális műsorok 15 órától indulnak: a Marienberg és a Hohl pincesorokban a Sátorhelyi Néptáncegyüttes menettánca lesz, Alsó-Tukárban a Borkóstolók Zenekar muzsikál, a Felső-Tukárban pedig a mohácsi Singende Quelle Kvartett énekel vidám bordalokat pincéről pincére járva. A Kántor-réten egész délután légvár és játékok várják a gyerekeket.

Bevetik az új szondát

Az ünnepek idején április 14-ig a rendőrség fokozott közúti ellenőrzéseket hajt végre az ország teljes területén. Arra kérik a gépjárművezetőket, hogy a várható nagyobb forgalomból adódó esetleges torlódások esetén legyenek türelmesek, s már előre számítsanak hosszabb utazási időre. Az ellenőrzések a közúti forgalom segítése mellett alapvetően az ittas járművezetők kiszűrésére irányulnak. Jelzésértékű, hogy most fogják először bevetni az új, „Dräger Alcotest 6810” típusú alkoholszondákat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!