Közélet

2009.04.15. 07:19

Szeptembertől csak helyi bölcsődések járhatnak

Becsukják a bölcsőde kapuját szeptembertől a megyeszékhelyen a nem pécsi szülők előtt, ám a szűkítéssel együtt sem lesz elég hely a pécsieknek sem.

Babos Attila

Szeptembertől nem fogadnak a megyeszékhely bölcsődéi újabb nem pécsi gyermekeket, így az első alkalommal, április 20-21-22-re kiírt háromnapos bölcsődei beiratkozásra nem is érdemes elmenniük a bejáróknak.

Dr. Komlósi Ákos, a pécsi bölcsődék igazgatója szerint a változtatással együtt sem fognak tudni felvenni minden pécsi gyermeket. Számításai szerint, ha lenne még egy 80 férőhelyes önkormányzati bölcsőde Pécsett, azt is megtöltenék a törvényben engedélyezett 120 százalékra, azaz: kb. száz pécsi gyermeknek nem jut hely így sem. Az elbírálásnál a szociális helyzet, és az lesz mérvadó, hogy a szülőknek van-e munkahelyük.

A vidékieknek, akik behoznák gyermeküket, egy szintén 80 férőhelyes intézmény kellene, hogy az igényeket kielégítsék. Pécsett tíz bölcsőde van, 566 férőhellyel, ám csúcsra vannak járatva, mintegy 680 kicsit gondoznak. Komlósi Ákos kiemelte, hogy Pécsett és a környező településeken is jó megoldás lenne családi napközik kialakítása, amelyeket a módszertani bölcsőde szakmai felügyeletével és ellenőrzésével lehet működtetni.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Az elbírálásnál a szociális helyzet és az lesz mérvadó, hogy a szülőknek van-e munkahelyük
[/caption]

– A vidékiek stopjának két fő oka van, az egyik, hogy a megyeszékhelyen élőknek sincs elég hely, a másik, hogy az önkormányzatnak minden kisgyermek után az állami támogatáson túl mintegy félmillió forintot kell biztosítania az intézmények fenntartásához – tájékoztatta lapunkat Meixner András, Pécs alpolgármestere. Márpedig ezt a terhet nem vállalhatja fel a továbbiakban a város – folytatta.

„Az is igaz azonban, hogy egy megyeszékhelynek lehetőségei szerint segítenie kell a kistelepüléseket, ezért nem zárkózunk el attól, hogy tárgyaljunk egy méltányos közös finanszírozás feltételeiről” – tette hozzá.

Nem lesz kistérségi bölcsi

Meixner András azt is elmondta, hogy felajánlottak a pécsi kistérségnek egy olyan helyiséget is, amely kisebb átalakítással alkalmas lenne bölcsődések fogadására. Pécsett az ANK-ban szeretnének új bölcsődét nyitni, ehhez pályázati segítséget remélnek, ám, ha nyernek is, év végénél, 2010 elejénél hamarabb bizonyosan nem lesz meg az új intézmény. Emellett óvodai minicsoportokat hoznának létre, ahol csak lehet, ami legfeljebb 4-5 csoportot jelent az alpolgármester szerint. Füziné Kajdy Zita, a Pécsi Kistérség vezetője megkeresésünkre annyit mondott, közölték már velük, hogy szeptembertől lehúzták a rolót a nem pécsi szülők előtt, de egyelőre ezzel kapcsolatban konkrét döntéseket nem hoztak. Annyi bizonyos, hogy a felajánlott épületet nem tudják fenntartásukba venni, erre egyszerűen nincs pénzük. Ők egyébiránt is abban gondolkodnak, hogy az önkormányzatok saját maguk hozzanak létre családi napköziket, amelyek szerintük rugalmasabbak, mint a nagyintézmények, és gyakorlatilag minimális befektetést igényelnek, főként a legkisebb ilyen egységek, ahol legfeljebb öt gyermeket lehet elhelyezni egyszerre.

Az óvodákban nincs zsúfoltság, de némelyikbe nem könnyű bekerülni

Az óvodai beiratkozás is ugyanazokon a napokon lesz mint a bölcsődei, április április 21-22-23-án. Itt, hasonlóan az általános iskolai rendszerhez nem utasítják el eleve a vidéki gyermekeket, és ugyanúgy felosztották a környező települések közt az óvodákat, ahogyan az iskoláknál. Mindez azt is jelenti, ahogy arról korábban az iskolákkal kapcsolatban leírtuk, hogy azon intézményekbe járó vidékiek után, amelyekre társfenntartói szerződést kötöttek az adott településsel, bejáró és kistérségi normatívát is lehívhatnak Pécsett. Alapesetben itt is több százezer forintot kell az intézmények büdzséjéhez hozzátennie a megyeszékhelynek évente minden óvodás után, a normatíva a költségeknek csak a 46 százalékát fedezi. Meixner Andrástól tudjuk, hogy az óvodákban nincs olyan zsúfoltság mint a bölcsikben, ám néhány intézménybe biztosan nem vesznek fel mindenkit, aki oda jelentkezne.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!