Közélet

2009.04.29. 16:44

Szinte bárhol kap cigit a gyerek

A jogszabályi tiltás és a rendszeres hatósági ellenőrzések ellenére még mindig sok helyen automatikusan kiszolgálják alkohollal és cigarettával a 18 éven aluliakat. A vizsgálati tapasztalatok a fogyasztóvédelmi ellenőrök számára is megdöbbentők.

Wald Kata

Míg a tavaly év végén ellenőrzött baranyai boltok, vendéglők és szórakozóhelyek csaknem harmadában szemrebbenés nélkül kiszolgálták a fiatalkorúakat szeszesitallal vagy cigarettával, addig a jelenleg is zajló ellenőrzés eddigi tapasztalatai azt mutatják, hogy a korábbiaknál lényegesen több helyen szegik meg a jogszabályi előírást. Mint azt Góra Zoltánné, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság pécsi kirendeltségének munkatársa kérdésünkre elmondta, az április elején kezdődött vizsgálat adatait – mivel az akció nem ért véget – még nem összegezték, ám eddig úgy tűnik, megdöbbentőek lesznek az eredmények.

A fogyasztóvédők munkáját most is szülői hozzájárulással rendelkező középiskolások segítik, akikről ránézésre egyértelmű, hogy nincsenek még 18 évesek. Általában oktatási intézmények közeli kisboltokat és vendéglőket vesz górcső alá a hatóság, de hipermarketekben is vizsgálódnak. Volt olyan üzlet, ahová szülői bejelentés alapján mentek az ellenőrök: a fogyasztóvédők munkáját segítő gyerek is automatikusan megkapta a sört is és a cigarettát. Félévente tart utóellenőrzést a hatóság: visszaeső szabályszegők is vannak szép számmal.

A rendőrök is rendszeresen részt vesznek az akcióban: egy söröző asztaltársaságot igazoltattak egy iskola közeli kocsmában, a gyerekek közül senki nem volt 15 évesnél idősebb.

Góra Zoltánné úgy látja, az eladók és pultosok zöme személytelenül végzi munkáját, szinte rá se néznek a vevőre. Vannak azonban olyanok is, akik elmondásuk szerint azért nem kérik el a személyit, mert nem szeretnének konfliktusba keveredni a vásárlóval. Ugyanakkor akad példa arra is, hogy az eladó, eleget téve az előírásoknak, nem ad cigarettát vagy szeszt a gyereknek, a boltban viszont akad egy „jó szándékú felnőtt”, aki megveszi azt helyette.

A visszaesőket harminc napra be is zárathatják

Tavaly volt olyan trafik, amelyik már harmadszor bukott meg a fogyasztóvédelmi ellenőrzés során, annak ellenére, hogy a második alkalmat követően 200 ezer forintos büntetést kellett fizetnie. Az előírások szerint a többszörösen visszaesőket legfeljebb harminc napra akár be is zárathatja a hatóság, és újabb bírság kiszabására is van lehetőség. Várható, hogy a mostani ellenőrzés-sorozat eredményeként is lesznek olyan baranyai üzletek és vendéglők, amelyekre lakat kerül néhány napra. A büntetést sokszor a mulasztó alkalmazottakkal fizettetik meg az üzlettulajdonosok, a legtöbb áruházlánc pedig munkaköri leírásban követeli meg a jogszabály betartását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!