Közélet

2009.05.05. 07:16

Ijesztő méretű szúnyoginvázió a Duna mellett

Bár a megye területének nagyobb részén egyelőre nem okoznak komoly gondot a szúnyogok, ez mit sem vigasztalja a Duna közelében lévő települések lakóit. A vérszívók ott már ijesztő mennyiségben tűntek fel.

M.B.

Három éve volt példa a szúnyogok ilyen tömegben való hirtelen megjelenésére. A helyzet a Duna mellett fekvő településeken a legrosszabb: Mohácson időnként szinte lehetetlen a szabadban tartózkodni. Závodczky Szabolcs, a Duna–Dráva Nemzeti Park igazgatója szerint az a magyarázat a vérszívók elszaporodására, hogy az előző évekkel ellentétben idén nem maradt el a tavaszi árhullám a Dunán, és ennek nyomán feltöltődtek az árterek. Ez, valamint a korai felmelegedés kedvezett a szaporulatnak. Mindemellett jóval kevesebb van természetes ellenségükből, a fecskékből. Ősszel, a hirtelen lehűlés miatt már idehaza sok madár elpusztult, legyengült. Mohácson már volt egy repülőgépes szúnyogritkítás.

– Az egyik gond – mondja Szekó József, Mohács polgármestere –, hogy a természetvédelmi oltalom alatt álló Bédában tilos a ritkítás, így a pár kilométerre lévő erdőkből újabb és újabb szúnyograjok érkeznek.

A városvezető szerint a települések magukra maradnak a szúnyogkérdéssel, hiszen egyre kevesebb pénz nyerhető el pályázatok révén a ritkításra. Mohács a feladatra 1,1 millió forintos támogatáshoz jutott, ez körülbelül egy beavatkozás ára, s várhatóan öt, hat földi vagy repülőről végzett ritkításra is szükség lehet.

Faller János, Dunaszekcső polgármestere elkeserítőnek minősítette a szúnyoghelyzetet. Felvetette, hogy esetleg a kistérség a nagyobb mezőgazdasági cégekkel közösen vásárolhatna egy repülőgépet vagy helikoptert, amelyet nemcsak ritkításra, hanem permetezésre is használhatnának. Harkányban már lárva állapotukban, biológiai úton védekeztek a rovarok ellen, s ha kell, további beavatkozásokra is sort kerítenek. A baranyai megyeszékhelyet illetően a Pécs Holding illetékese úgy fogalmazott, 2003 óta nem volt szükség a szúnyogok ritkítására, de ha kell, természetesen megrendelik a munkát.

A vérszívó kullancsok mindenütt feltűnhetnek

A kullancsok, akárcsak másutt az országban, már márciusban megjelentek a megyében. A tapasztalatok szerint a vérszívóknak ez a fajtája már nemcsak az erdőkben, a mezőkön bukkan fel, hanem a lakott területeken is, például parkokban, kiskertekben, vagy akár a játszótereken. A Kullancsszövetség térképet is készített a kullancsok által meghódított területekről: Baranya, Pécs környékének erdős részei közepesen fertőzöttek.

A kullancsok számos betegséget terjeszthetnek, a legismertebb a Lyme-kór. Azoknak, akik gyakran mozognak kullanccsal fertőzött területen, célszerű kérniük a három lépésből álló védőoltási sorozatot. A tb által támogatott vakcina darabja kétezer forint. A belénk fúródott rovarokat magunk is eltávolíthatjuk, csipesz segítségével: arra kell figyelnünk, hogy ne szakadjon bele szájszerve a bőrünkbe, s ne nyomjuk össze a kullancs testét, a Lyme-baktérium ugyanis a kullancs potrohában található meg a legnagyobb számban.

Máskor is volt invázió

Az elmúlt néhány évet tekintve 2001-ben és 2006-ban volt a legrosszabb a szúnyoghelyzet. Mindkét évben a sok esőnek és a hirtelen felmelegedéseknek volt betudható az invázió. Három éve tavasszal és nyáron a szúnyogok hatszor-nyolcszor is szaporodtak, sűrűségük elérte a megszokott létszám legalább tízszeresét, ami akár idén is megeshet. A szakemberek szerint egy óra alatt száz–kétszáz szúnyogcsípés már az elviselhetetlen kategóriába tartozik.

A kullancsok számos betegséget terjeszthetnek, a legismertebb a Lyme-kór. Azoknak, akik gyakran mozognak kullanccsal fertőzött területen, célszerű kérniük a három lépésből álló védőoltási sorozatot. A tb által támogatott vakcina darabja kétezer forint. A belénk fúródott rovarokat magunk is eltávolíthatjuk, csipesz segítségével: arra kell figyelnünk, hogy ne szakadjon bele szájszerve a bőrünkbe, s ne nyomjuk össze a kullancs testét, a Lyme-baktérium ugyanis a kullancs potrohában található meg a legnagyobb számban. Máskor is volt invázió Az elmúlt néhány évet tekintve 2001-ben és 2006-ban volt a legrosszabb a szúnyoghelyzet. Mindkét évben a sok esőnek és a hirtelen felmelegedéseknek volt betudható az invázió. Három éve tavasszal és nyáron a szúnyogok hatszor-nyolcszor is szaporodtak, sűrűségük elérte a megszokott létszám legalább tízszeresét, ami akár idén is megeshet. A szakemberek szerint egy óra alatt száz–kétszáz szúnyogcsípés már az elviselhetetlen kategóriába tartozik. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!