Közélet

2009.06.06. 20:08

Etikai kódex köztisztviselőknek

A tisztelet és a megfelelő öltözet is előírás lesz ezentúl a mohácsi köztisztviselők körében, miután a képviselőtestület etikai kódexet fogadott el.

M. B.

Valamennyi, a mohácsi polgármesteri hivatalban dolgozó köztisztviselőre kötelező érvényű etikai kódexet fogadott el a város képviselő-testülete. A magatartási és egyéb elvárásokat rögzítő kiskátét a szervezeti és működési szabályzat módosítása során fogadták el a városatyák. 

A kódex bevezetője szerint a szabályozás célja, hogy a társadalomban létező etikai elvek közül kiválasszák a köztisztviselőktől elvárt viselkedési normákat. A rendeletben többek között az áll, „hogy a köztisztviselő a hivatal, és az önkormányzat felé lojalitással és felelősséggel tartozik, tárgyilagosan támogatnia kell a hivatal vezetésének céljait. Őszinte, elfogulatlan tanácsokat kell adnia, nem kényszerűségből, vagy szívességből.”

A kódex kitér arra is, hogy az érintetteknek „higgadtan, kulturáltan, humánusan kell viselkedniük az ügyfelekkel”. A köztisztviselőknek mindemellett tartózkodniuk kell a „jól értesültség látszatának keltésétől”. A kiskátéban egyebek mellett azt is megfogalmazták, hogy a köztisztviselőknek „a munkahelyen megjelenni, különösen ügyfélfogadási időben csak a munkakör által megkövetelt, az ügyfelek, és a munkatársak felé tiszteletet kifejező öltözetben szabad”.

Címkék#mohács

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!