Közélet

2009.07.07. 07:10

Brutális emelés: 50 százalékkal is drágulhat a szemétszállítás

Július 15-ig minden olyan hazai hulladéklerakó bezár, amelyik nem felel meg az uniós előírásoknak. Ettől a lakossági szemétszállítási díjak brutálisan, akár 20-50 százalékkal is megemelkedhetnek.

Kozma Ferenc

Természetesen nem mindegy, hogy a mohácsi, netán komlói háztartási hulladékot helyben depózzák, vagy ha Kökénybe, Görcsönybe, netán a megépülése után a szomszéd megyei Cikóba kell majd utaztatni. A szállítási költségek esetenként durván megnőnek, s amint azt Páva Zoltán komlói polgármester számolgatta, akár 20-50 százalékkal többet kell majd fizetniük a lakóknak háztartásonként, mint eddig. Ráadásul brutális összegeket kérhetnek el a vállalkozók az építési törmelékek, háztartási lomok elviteléért, ugyanis a fuvardíj a megtett kilométerektől függ. Jegyezzük meg: Komló például a helyi szeméttelep bezárására készülve már tavaly kénytelen volt 32 százalékkal emelni a kommunális szemét díját.

Szekó József, mohácsi polgármester felháborodása jogos, hiszen a számukra kijelölt Tolna megyében lévő cikói lerakó várhatóan csak október végére készül el, s így kénytelenek addig több mint negyven kilométerre, Kökénybe utaztatni a Duna parti nagyváros konyhai hulladékát. Ide utazik majd a sombereki lerakó lezárása miatt a sombereki és görcsönydobokai szemét is. Utóbbi az elkövetkező félévre egymillió forintos plusz kiadást jelent, amit Csoboth Tamás polgármester szerint az önkormányzat magára vállal. Bédy István, harkányi polgármester pedig kimondta: ebben a gazdasági helyzetben egyszerűen „szemétség” újabb terheket róni a lakosságra. Ráadásul még mindig jobb az ellenőrzötten működő – ám nem „uniókomform” – lerakókat tovább működtetni, mint az illegális szemétlerakók számát szaporítani, hiszen egyértelmű, hogy teli lesz a patakpart, erdőalja mindenféle kidobott holmikkal.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Sokak szerint jobb a nem „uniókonform” lerakókat működtetni, mint az illegális szemétlerakók számát szaporítani
[/caption]

Levél a miniszternek

Sok az egymásnak ellentmondó információ, így például Szekó József szerint nem igaz, hogy senki sem kaphat felmentést az uniós szempontoknak nem megfelelő szeméttelep bezárása alól. Hiszen a nyíregyházi lerakó is megkapta az átmeneti mentességet a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei hulladékgazdálkodási program csúszása miatt. Így aztán nem véletlen, hogy kies régiónkban kidőlt a bili, s a fentiekre is hivatkozva Mohács, Bonyhád, Kárász, Szekszárd valamint Komló polgármesterei közös levélben kértek haladékot az illetékes minisztertől. A levelet Páva Zoltán, komlói polgármester fogalmazta abban a reményben, hogy a tárca első embere hathat a környezetvédelmi hivatalokra. Legalább addig, amíg a régiós programok célba nem érnek. Ugyanis minden kilométer zsebre megy. Tegyük hozzá: a Biokomnál, a régió legnagyobb cégénél, a 233 település és 4800 vállalkozás és intézmény szolgáltatójánál is reménykednek abban, hogy a görcsönyi, kökényi és szigetvári hulladéklerakóik mellett túlélhetik július 15-ét a kárászi, nagymányoki és beremendi lerakóik is. Kérelmezték, de még nem kaptak rá választ, bár Lóczi Szidónia pr. menedzser szerint utóbbiak nélkül is bőven elegendőek a kapacitásaik.

A szemetelés büntetésének nincs felső határa

Ma Baranyában három olyan hulladéklerakó van, ami az uniós szabályoknak megfelel: Kökényben, Görcsönyben és Szigetváron. Jeszták Lajos, a Dél-Dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség igazgatója szerint e három lerakóban a veszélyes hulladékon kívül minden egyebet fogadhatnak. Épül továbbá több kistérségi hulladékudvar, ahol pld. építési törmeléket, zöldhulladékot, háztartási lomokat fogadhatnak majd. A szakember úgy véli, hogy a július 15-i határidő alól nem kaphat senki sem felmentést. Jeszták elképzelhetőnek tartja az illegális szemétlerakók szaporodását, ám mint mondta, keményen büntetni fognak, emellett kötelezik a szemetelőt arra, hogy szedje fel, amit elszórt. A törvények szerint a büntetés mértéke a lerakott anyag mennyiségétől függ, felső határa nincs. Pld.: 500 kilónyi nem veszélyes hulladék után 16 000 forint a bírság.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!