Közélet

2009.07.06. 11:43

Buszbotrány: teljes fejcserét akar a pécsi polgármester

A Pécsi Közlekedési Zrt. teljes vezetésnek visszahívására szólította fel a Pécs Holding vezetőjét Páva Zsolt polgármester a helyi buszok eladása és visszabérlése miatt. A polgármester szerint megrendült a cégben a bizalom.

(bsa)

Megrendült a bizalom a PK Zrt.-ben és a kisebbségi tulajdonos Mecsekbusz Kft.-ben a pécsi buszok bérlése és eladása miatt – jelentette ki hétfőn sajtótájékoztatón Páva Zsolt, Pécs polgármestere. Éppen ezért arra szólította fel levelében Varga Pétert, a Pécs Holding Zrt. vezérigazgatóját, hogy kezdeményezze a PK Zrt. vezérigazgatójának, Keczer Lászlónak a felmentését, és a Felügyelőbizottság (FEB) visszahívását. A Dunántúli Napló által kirobbantott botrányos buszeladási üggyel kapcsolatban a polgármester újságírói kérdésre megjegyezte, a fejleményektől függően elképzelhetőnek tartja, hogy kezdeményezik a szerződésbontást a Mecsekbusz Kft.-vel.

Ismeretes, hogy a PK Zrt. még januárban eladta az összes pécsi buszt a PK Busrent Kft.-nek 2,2 milliárd forintért, de ezzel egyidőben kötelezettséget vállalt arra is, hogy visszabérli azokat a cégtől, tíz éves időtartamra, évi 2 milliárd forintért. Ugyanakkor papíron kifizetett előre tíz éves rendelkezésre állási díjat, 2 milliárd forintot a PK Busrentnek.

A polgármester emlékeztetett arra, hogy feljelentése nyomán nyomozást indított az ügyben a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság, és ő bízik is a nyomozóhatóságban. Ugyanakkor időközben felkért egy független ügyvédi irodát – amelyet egyelőre nem kívánt megnevezni, hogy külön vizsgálatot folytasson le. Előrevetítette, hogy az iroda a buszeladás kapcsán több szabálysértést is tapasztalt, de a részletes megállapításokról leghamarabb kedden tájékoztatják a közvéleményt.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Sorakoznak a Mercedes buszok a Széchenyi téren
[/caption]A PK Zrt. a Dunántúli Naplónak a polgármester bejelentését így kommentálta: „Hivatalos megkeresés társaságunkhoz még nem érkezett. A Felügyelőbizottság visszahívásával, illetve Keczer László vezérigazgató úr személyével kapcsolatos döntések a részvényesek kompetenciájába tartoznak”.

Nem tűnt rossz üzletnek a Mecsekbusz Kft. belépése

Páva Zsolt kérdésünkre, miszerint a buszeladási sztori ismeretében vizsgálják-e majd visszamenően a pécsi közgyűlés felelősségét is, úgy felelt, nehéz lenne egy 40 fős testületben felelősséget megállapítani. A közgyűlés szavazta meg ugyanis, többek közt a szocialisták és a fideszesek igen szavazataival, hogy a Mecsekbusz Kft. egymilliárd forintos tőkeemeléséért cserébe, kisebbségi tulajdonosként kizárólagos irányítást kapjon a PK Zrt.-ben. A polgármester szerint ez önmagában nem lenne baj, hisz a szolgáltatás azóta is folyamatos. A képviselők, amennyire lehetett, utánajártak a Mecsekbusznak. Alapos, több hónapos előkészítés után, melyben a jelenlegi alpolgármester, a fideszes Nagy Csaba is részt vett, nem találtak kifogásolnivalót, ezért szavaztak bizalmat a cégnek.

A PK Zrt. közgyűlése mentheti fel a vezérigazgatót

Varga Péter, a PK Zrt. többségi tulajdonosa, a Holding vezérigazgatója kijelentette, még nem kapta kézhez a polgármester levelét. Az feltehetően ma érkezik meg hozzá, ő az abban foglaltaknak megfelelően jár el. Azonnal kezdeményezi rendkívüli közgyűlés összehívását, napirendként megjelölve, az információink szerint továbbra is betegszabadságon lévő Keczer László felmentését, és a FEB visszahívását.

A döntést a PK Zrt. közgyűlése hozhatja meg. Az ülést leghamarabb a meghívó kikézbesítésétől számított 15 nap múlva hívhatják össze. Zsobrák Péter rendőrségi szóvivő annyit mondhatott, a bizonyíték- és adatgyűjtésnél tart a nyomozás, tartottak már házkutatást is, ahol iratokat foglaltak le. Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomoznak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!