Közélet

2009.07.16. 10:07

Csak a hét végén várható majd lehűlés

A hét végén jön egy kis lehűlés, de utána ismét hőség köszönt ránk. A nagy meleg eddig nem okozott különösebb gondot.

B. Z.–B. N.–K. SZ.

Éjszaka feltehetően átaludtunk egy gyenge hidegfrontot, de ma ismét a tegnapihoz hasonló meleg lesz. Szerdán a pécs-pogányi meteorológiai állomáson 32,6 fokos csúcshőmérsékletet mértek. A hét végére kicsit lehűl az idő, de nem lesz erős az a hidegfront sem, egy-egy zápor, zivatar fordulhat elő – tudtuk meg az Országos Meteorológiai Szolgálat ügyeletesétől. Arra gondolnunk sem kell, hogy a június 16-ihoz hasonló vihar lehet. Hétfőtől ismét nyári rekkenő melegre számíthatunk.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Külföldi turista a Szent Mór utcában
[/caption]A kánikula eddig nem okozott különösebb problémát a napi életben. Jó fokmérő erre a mentők munkája: a pécsi ügyeletvezető szerint kedden és szerdán nem volt több dolguk, mint más hétköznapokon. A strandok viszont jól jártak: a pécsi Hullámfürdőben kedden a duplájára nőtt a látogatottság, a tegnapi forgalom pedig még erősebb volt – mondja Szonntag József, a Pécsi Fürdő Kft. ügyvezető igazgatója. A szigetvári gyógyfürdő telt házzal működött, de a hőségre való tekintettel csökkentették a medencék vizének hőmérsékletét. A városban a központban hideg ásványvizet osztottak a járókelőknek az önkormányzat kht.-jának munkatársai.

Görcsönyben megnyitották az összes közkutat. Miután a kánikulában fokozott veszélynek vannak kitéve az idősek és a gyermekek, a 65 év felettiek ingyen szódavizet kapnak a falu vendéglátó egységeiben, illetve a védőnő minden, tizennégy év alatti otthon tartózkodó gyermeket meglátogat. Bicsérden a szociális gondozó szükség esetén segít az időseknek a bevásárlásban.

Miután az országos hőségriasztás még csak másodfokú, a Pécs Holding Zrt. még nem rendelte el a frekventált utcák locsolását – mondta Faragó Antal, a holding szakembere. A munkával megbízott vállalkozó készenlétben áll, bármikor elindulhat, és víz is van elég. Főleg, hogy a Pécsi Vízmű Zrt. plusz ezer köbmétert adott útlocsolásra.

A vízmű is csak a magasabb fokozatú riasztáskor állítja fel a korábban már megszokott standjait a megyeszékhelyen a Széchenyi, illetve a Színház téren, ahol ingyen osztják a vizet a szomjas járókelőknek.


Jó üzlet a meleg

A tapasztalatok szerint akár 30-40 százalékkal is növekedhet az ásványvizek fogyasztása a kánikulában az átlagos forgalomhoz képest, mivel a fogyasztók folyadékigénye is jelentősen megnő. Az eladási statisztikákban a hőmérséklet fokonkénti emelkedése is nyomon követhető. Érdekesség, hogy a forróság idején a buborékos fajták fogyasztása még a többinél is gyorsabban nő.

Déltájban ne dolgozzanak, sportoljanak a szabadban!

Hőségriasztást rendelt el kedden az ország középső és keleti részére az országos tiszti főorvos, mivel a napi középhőmérséklet meghaladja a 25 fokot, a nappali pedig eléri a 36 fokot. Falus Ferenc felhívta az egészségügyi intézmények, a mentőszolgálatok, az önkormányzatok figyelmét, hogy tegyenek megelőző intézkedéseket a lakosság védelmében. Így az esti órákban locsolják a közterületeket, tegyék közzé az igénybe vehető légkondicionált helyiségek listáját. Azt tanácsolja az embereknek, hogy a nagy melegben, 11–15 óra között lehetőleg hűvös helyen tartózkodjanak, ebben az időszakban kerüljék a fizikai munka végzését, a sportolást a szabadban. Megszívlelendő továbbá, hogy ha elindulnak otthonról, vigyenek magukkal folyadékot.

Nem lesz áramhiány

Nem okoz zavart a hazai áramellátásban, hogy a hőség idején tömegesen kapcsolják be a légkondicionálókat; a villamosenergia-rendszert irányító Mavir Zrt. ugyanis az előírt tartalék-kapacitásnak csaknem a kétszeresével rendelkezik. A társaság az idei nyáron amúgy sem számít csúcsokra, a tavalyinál ugyanis – feltehetően a válság miatt – hat-hét százalékkal lesz kisebb az áramfogyasztás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!