Közélet

2009.07.09. 18:22

Első fokon ítélet az EXPO Center ügyében

Első fokon hirdetett ítéletet a Baranya Megyei Bíróság a KIPSZER Rt. kontra Rendezvényszervező Kht. ügyben. Az ítélet szerint azonban a KIPSZER 167 millióra tarthat igényt a követelt 670 millióból.

Cseri László

A KIPSZER, az Expo Center generálkivitelezője, mint felperes, a pótmunkákkal együtt 670 millió forint megfizetését követelte a Rendezvényszervezőtől, amely beruházója volt a létesítménynek. Pernyertesség esetén a KIPSZER ki tudná fizetni azokat az alvállalkozókat, amelyek még a mai napig is várnak munkájuk ellenértékére.

Az ítélet szerint azonban a KIPSZER 167 millióra tarthat igényt, amelyet a Rendezvényszervező megszűnése miatt a Pécs Holdingnak kellene kifizetnie. Ebből, mint Végh Imre, a KIPSZER vezérigazgatója lapunknak elmondta, legfeljebb azt a Mehlhoffer Albertet tudják kifizetni, aki alvállalkozóként már jogerősen pert nyert a generálkivitelezővel szemben. A bíróság indoklásában kifejtette: jogszerű volt annak idején, hogy a beruházó megtagadta a létesítmény átvételét, mert annak műszaki állaga nem volt megfelelő, és jogszerű volt a szerződés felbontása a KIPSZER-rel.

A generálkivitelező ezen túl nem tartotta be a 2005 szeptemberi átadási határidőt, azt önkényesen november végére módosította, ezért elfogadható a Rendezvényszervező 240 milliós kötbérigénye. A kivitelező érvelése, mi szerint például nem kapta meg időben a munkaterületet, nem volt kedvező az időjárás, vagy későn érkeztek a tervek, nem elfogadható, mert akadályközlésnek nem volt fellelhető nyoma, írásbeli jelzése.

A hibás tervekre és az egyes alvállalkozókkal kapcsolatos problémákra hivatkozást sem fogadta el a bíróság, mondván: a fővállalkozó felel mindenért. Végh Imre nem értett egyet a bíróság ítéletével, a KIPSZER mindenképpen fellebbez, Varga Péter, a holding vezérigazgatója pedig a cég jogi képviselőjével konzultál még, de valószínű, hogy ők is fellebbeznek.

Címkék#Pécs
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!