Közélet

2009.07.10. 13:02

Gonda tagadja a mutyizást

Gonda tagadja a mutyizást. A volt alpolgármester cáfolja az ex-EKF-vezér állításait. Kért, nem utasított – mondja.

Cseri László

A Mészáros András kontra Pécs 2010 Menedzsment Központ tárgyaláson szerdán a tavaly októberben menesztett volt EKF főigazgató átnyújtott egy dokumentumot a bíróságnak. Ebben Gonda Tibor, egykori alpolgármester javaslatokat fogalmazott meg Méhes Márton művészeti igazgatónak, hogy a 2008-as kulturális programtervezet egyes pontjaival kapcsolatban milyen változtatásokat kér, illetve mit gondol támogathatónak vagy mit nem.

Gonda Tibor lapunknak elmondta, hogy nem utasításokról, csupán kérésekről, véleményről volt szó, hiszen maximálisan tiszteletben tartotta Méhes Márton szakmai függetlenségét. Át is adta Méhes Márton válaszát, amely tartalmazza, hogy örömmel vette a programtervezethez fűzött megjegyzéseket és javaslatokat, s bízik abban, hogy hasonlókat kap majd a polgármestertől és Mészáros Andrástól is, „hiszen mindannyiunk EKF-programjáról van szó” – érvel Méhes.

Hozzáteszi azt is, hogy „ugyanakkor nyilván nem veszed rossz néven, ha az Általad küldött javaslatokat, mint önállóan működő művészeti igazgató, valóban javaslatként tekintem át, ami azt jelenti, hogy nem minden esetben tudok változtatásokat eszközölni a programon. ”

Gonda Tibor szerint mindez egyértelműen bizonyítja azt, hogy nem hatalmi eszközökkel próbálta befolyásolni a művészeti igazgató döntését. Mint a kultúráért felelős alpolgármester, kötelessége volt a végleges döntés előtt véleményt nyilvánítani. Gonda elmondta azt is, hogy Tasnádi Péter polgármester éppen azért vonta el tőle az EKF-et, mert ő következetesen kiállt a mellett – éppen Mészáros András álláspontjával szemben –, hogy a művészeti igazgatónak biztosítani kell az autonómiát, a befolyásmentes döntés lehetőségét.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!