Közélet

2009.07.29. 11:09

Kezdődhet a tudásközpont építése

A központ nettó 3,8 milliárd forintból, részben európai uniós támogatással épül.

BAMA

Megkezdődhet a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa program egyik nagyberuházása, a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont építése, miután a kivitelező Gropius Zrt., a Baranya Megyei Önkormányzat és a Pécsi Tudományegyetem képviselői aláírták az ezt rögzítő kivitelezői szerződést Pécsett szerdán.

A Gropius csütörtökön átveszi a munkaterületet és 329 napja van a projekt befejezésére, ami azt jelenti, hogy a nettó 3,8 milliárdból épülő tudásközpont jövő nyárra készül el.

A közbeszerzési kiírás alapján 4 milliárd 90 millió forint állt rendelkezésre a beruházáshoz, ehhez képest sikerült egy jóval kedvezőbb ajánlatot adó kivitelezőt kiválasztani az eljárás során, ami jelentős megtakarítást jelent. A közbeszerzésen öt pályázó indult, ebből kettőt érvénytelennek ítélt a bírálóbizottság, így három ajánlat közül választották ki a legkedvezőbbet.

Amint arról beszámoltunk, a tavaly zárult közbeszerzési eljáráson indulók csak az eredeti elképzelésnél jóval drágábban építették volna fel a létesítményt. A megyei önkormányzat érvénytelennek nyilvánította a pályázatot, s új eljárás megindítása mellett döntött, ez vezetett utóbb eredményre.

A regionális könyvtár és tudásközpont Pécs és a Dél-Dunántúl információs- és dokumentumigényét szolgálja majd a tervek szerint, s alkalmas lesz közösségi, kulturális, és szabadidős programok rendezésére is. A tizenháromezer négyzetméteres, négyemeletes épületbe költözik a jelenlegi városi, a megyei könyvtár, az egyetem központi, valamint az állam- és jogtudományi, továbbá közgazdaságtudományi karának könyvtára.

Az ingatlanban két, egyenként kétszáz fős előadótermet, és egy konferenciatermet is kialakítanak, továbbá számos kutatószoba, internetes munkaállomás is helyet kap. A létesítmény a kisebbségkutatás fő dél-dunántúli színtere is lehet, ezt célzó, uniós programok is ott valósulhatnak meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!