Közélet

2009.07.16. 11:26

Közgyűlés: felmentették Varga Pétert

Menesztették Varga Pétert a Pécs Holding éléről a csütörtöki rendkívüli közgyűlésen. Pécs anyagi helyzetéről is tárgyaltak a képviselők.

BZ

Rendkívüli felmondással menesztették Varga Pétert, a Pécs Holding Zrt. vezérigazgatóját az önkormányzat csütörtöki közgyűlésén, egyúttal döntöttek arról, hogy pályázatot írnak ki a posztra. Az új vezér kinevezéséig a cég jelenlegi gazdasági igazgatója, dr. Varga Józsefné, dr. Kovács Magdolna viszi az ügyeket. Varga Péter menesztését dr. Páva Zsolt polgármester kezdeményezte, két okból.

Az egyik, hogy az általa felkért független ügyvédi iroda vizsgálatának megállapításai szerint súlyos szakmai mulasztások történtek a pécsi buszeladások során, amiért a város vagyonkezelő cégének vezetője is felelős. A másik ok, hogy befejeződött az önkormányzat gazdasági átvilágításának első üteme, és ebből az derült ki, hogy Pécsnek nem volt gazdája. Varga Péter csak annyit nyilatkozott lapunknak: megtámadja a közgyűlési döntést.

A zárt ülést követően a polgármester nem ismertette a szavazás részleteit, ám a szocialistáktól annyit tudunk, hogy ők és az SZDSZ-esek tartózkodtak, miután nem fogadta el a közgyűlés az indítványukat, hogy Varga Péterről ne távollétében, a meghallgatása nélkül döntsenek. A rendkívüli közgyűlés fő témája a város súlyos anyagi helyzetének és a csőd elkerülése érdekében nélkülözhetetlen intézkedések megtárgyalása volt. A pénzügyi szigorítások nemcsak az önkormányzatot, hanem többek között az intézményeket is érintik. Van amit azonnal, mást „mielőbb” vezetnek be.

Csődkerülés szigorításokkal

Amennyiben az erre az évre elfogadott költségvetés nyomán menne tovább Pécs, úgy októberre beköszöntene a pénzügyi csőd – mutatta ki az önkormányzat gazdálkodásáról a Páva Zsolt polgármester által felkért független szakértői vizsgálat. A megállapításokat a tegnapi rendkívüli közgyűlésen ismertették.

Eszerint a város az utóbbi 5–7 évben került adósságspirálba, az adósságállomány jelenleg meghaladja a költségvetés felét, az összege csaknem 35 milliárd forint. A mérlegfőkönyvhöz képest – amiben a teljes vagyon szerepel – az arány csaknem 22 százalék, a szakértők szerint viszont már 10 százalék is veszélyes.
Kiváltó okokként a vizsgálat többek között szabálytalanságokat – a 6 milliárdos kötvénykibocsátásból például a hiteleket finanszírozták –, nagyvonalú, átláthatatlan támogatásokat, az intézményi körben gazdálkodási fegyelmezetlenséget sorolt. Ahhoz, hogy Pécs elkerülje a csődöt, azonnal intézkedésekre van szükség, melyek révén szeptemberig, a pótköltségvetés elkészítéséig biztosítható a város működése.

A közgyűlés tegnap egyebek között arról határozott, hogy a város ideiglenesen nem vállalhat új kötelezettségeket. A költségvetés módosításáig zárolják az önkormányzati cél- és általános tartalékokat, a bizottságok kereteit. A több mint 4 milliárdos támogatási keretből többek utalását felfüggesztik, az eddig kifizetett pénzekről tételes elszámoltatás lesz. Az intézményeknél megszüntetik a hóközi bér- és bérjellegű kifizetéseket. A polgármesteri hivatalnál és az önállóan gazdálkodó intézményeknél nem köthetők olyan szerződések, amelyek három hónapnál hosszabb kötelezettséget jelentenek.

Nem határoztak a népszavazás kiírásáról

A polgármester népszavazás kiírását javasolta a közgyűlésnek a pécsi fizetőparkolás és Kertváros forgalmi helyzete ügyében. A vitát megelőzően Páva Zsolt azt fejtegette, hogy a városban eddig kevés népszavazás volt, márpedig szükség van a közvetlen demokrácia megnyilvánulásának erre a formájára. A vitában az MSZP-frakció részéről elhangzott: ez a népszavazás nem más, mint ügyes trükk arra, hogy az urnához vigye az embereket. A referendum tervezett időpontja ugyanis október 18-a, amikor időközi országgyűlési képviselő-választás lesz Kertvárosban. A másik fél ezt visszautasította. A közgyűlés végül határozatképtelenség miatt nem szavazott, mert a jelen lévő egy SZDSZ-es képviselő és az MSZP-sek elhagyták az üléstermet.

A most lezárult vizsgálat nem a vég: csak a kezdet

Bár ilyen átfogó és alapos elemzés eddig nem készült Pécsett, a mostanra elkészült gazdasági átvilágítás ennek a munkának csak az első üteme volt. Ez többször is hangot kapott a közgyűlésen, mint ahogy a folytatásról, az egyes területek, intézmények majdani tüzetes átvizsgálásáról is szó esett. A közgyűlés után kiadott közleményében a polgármester úgy fogalmazott, hogy megdöbbentette és elkeserítette a kapott kép, és a hibás döntések árát nem a lakossággal fogják megfizettetni, hanem azokkal, akik tehetnek róluk. Ennek a jele volt most a Pécs Holding vezérének menesztése, mint ahogy korábban Ács Gyula, a pogányi repülőteret üzemeltető cég vezetője felmentésének kezdeményezése. Utóbbi ügyében még nem foglalt állást a tulajdonostárs, a megyei közgyűlés.

Közgyűlésről jelentettük

16:10 - Kivonult az MSZP

Nem szavaztak Páva Zsolt népszavazási kezdeményezéséről, mert az MSZP kivonult a teremből, így határozatképtelen lett a közgyűlés. Az új Baloldali Szövetségből csak Molnár volt jelen, Juhász és Sarkadi hiányzott, Füredi Péter MDF-es képviselő szintén hiányzott a csütörtöki ülésről.

A polgármester népszavazási kezdeményezéséről, a kertvárosi elkerülőút építéséről és a pécsi parkolásról a következő közgyűlésen szavazhatnak majd.

15:28 - Már a népszavazásról vitáznak

A közgyűlés elkezdte a vitát a polgármester által tegnap javasolt népszavazásról. A korábbi alpolgármester, az MSZP-s Tóth Bertalan szerint a népszavazás csupán pártpolitikai érdekeket szolgál. A cél pedig nem más, hogy a feltett kérdésekkel minél több embert csábítsanak az urnákhoz, mivel a tervezett népszavazás egy időben lenne a kertvárosi időközi országgyűlési választással.

15:22 - Szigorítások elfogadva

A közgyűlés 25 igennel, 2 tartózkodás mellett elfogadta a lentebb felsorolt szigorításokat és takarékoskodó javaslatokat.

15:02 - Szigorúbb gazdálkodásra van szükség

A közgyűlésben mintegy háromnegyed órás vita bontakozott ki arról, hogy kit terhel felelősség a kialakult helyzet miatt. Elhangzott, hogy az évi kötelezettségvállalás 3,5 milliárd forintot tesz ki, s a kedvezőtlen gazdasági helyzet miatt ez jövőre akár 4-4,5 milliárd is lehet. Ezzel párhuzamosan leszögezték, hogy az új kötelezettségvállalásokat felfüggesztik.

Mint a helyszínen tartózkodó munkatársunktól megtudtuk, zárolni szeretnék az önkormányzati tartalékokat, továbbá az intézményeknél a hóközi kifizetéseket megszüntetnék. Elhangzott az is, hogy nem engedélyeznek a jövőben olyan szerződéseket megkötni, amelyek három hónapnál hosszabb időtartamra szólnak.

14:04 - Rossz a város anyagi helyzete II.

A költségvetésről szóló beszámolóban elhangzott, hogy 4,1 milliárd forintnyi támogatás ellenőrizetlenül kerül kiosztásra a városban. Ezen pénzek mozgását mindenképpen felül kell vizsgálni a városvezetés álláspontja szerint. A szakértők megállapították továbbá, hogy az év végére 1,5 milliárdos hiány keletkezik az ÁFA-emelés és a nem menetrendszerűen érkező bevételek miatt. A pótköltségvetésre ezért is szükség van.

13:38 - Rossz a város anyagi helyzete

Zárt tárgyalás után immár nyilvánossá vált a közgyűlés, amely a költségvetést tárgyalja ezekben a percekben. Mint a helyszínen tartózkodó kollégánktól megtudtuk Pécs a pénzügyi csőd szélén táncol, s ezért azonnali intézkedésekre van szükség. Mint megtudtuk, szeptemberben pótköltségvetésre van szükség.

13:25 - Felmentették Varga Pétert

Az önkormányzat zárt ülésén határozat született Varga Péter menesztéséről, meglett tehát mégis a többség. A Pécs Holding vezetőjének munkaviszonyát rendkívüli felmentéssel szüntették meg, helyére pályázatot hirdetnek. A zárt ülésen tárgyaltak még a pécsi közösségi közlekedésről is. Az önkormányzat felül fogja vizsgálni a Mecsekbusszal kötött szerződést, s a busztársaság működését.

13:06 - Még tart a zárt ülés - szünetekkel

Még mindig Varga Péter menesztése van napirenden a pécsi közgyűlés rendkívüli ülésén. A zárt ülést előbb a Fidesz szakította meg, majd az MSZP frakciója kért rövid szünetet.

12:24 - Szivárgó hírek: nem lesz minősített többségben a Fidesz a Varga-ügyben?

Még tart a zárt ülés a pécsi közgyűlésben, de a kiszivárgó hírek szerint az MSZP-frakciója nem fogja megszavazni Varga Péter menesztését, és a népszavazási indítványt sem. A döntéshez minősített többség kell, s mivel három képviselő (Füredi, Sarkadi, Juhász) nem vesz részt a közgyűlés mai munkájában, így a Fidesz a javaslatait várhatóan nem tudja átvinni.

11:12 - Elkezdődött a közgyűlés

Zárt üléssel kezdődött a csütörtöki közgyűlés, Varga Péter, a Pécs Holding vezetőjének a kérésére. Mint arról korábban beszámoltunk, a pécsi vagyonkezelő cég vezérigazgatójának, Varga Péternek a menesztését kezdeményezi a közgyűlésen Páva Zsolt, a város fideszes polgármestere.

Az MTI képviselői forrásokból úgy értesült: a vezérigazgatótól a  nemrégiben kirobbant buszeladási botrány miatt rendkívüli  felmentéssel válnának meg. A kezdeményezést azonban nem mindenki  támogatja, sőt, egyes vélemények szerint nem is lesz meg a vezérigazgató elmozdításához szükséges többség.

A közgyűlésen a zárt ülést követően tájékoztatják a sajtót Varga Péter ügyében, majd az ezt követő napirendi pontok között szerepel többek között a város költségvetése is. Mint a helyszínen tartózkodó tudósítónk Páva Zsolttól megtudta, első körben szeretnék finanszírozhatóbbá tenni a várost.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!