Közélet

2009.07.05. 19:03

Levonulóban az ár a Duna magyar szakaszán

855 centiméternél magasabbra nem emelkedett a vízszint. Ezúttal nem okozott komoly gondokat a magas vízállás sem Mohácson, sem Dunaszekcsőn.

M. B.

Vasárnap érte el az előre jelzett legmagasabb, 855 centiméteres vízállást Mohácsnál a Duna. Az ár mértékét jelzi, hogy mintegy két hét alatt több mint öt méterrel emelkedett a folyó vízszintje: Mohácsnál június huszadikán háromszázhúsz centimétert mutatott a vízmérce. A vízügyi hatóság folyamatosan ellenőrizte, s ellenőrzi a továbbiakban is a töltések állapotát.

A levonuló árhullám után a következő napok során az előrejelzések szerint lassú apadás kezdődik. A vízszint csökkenése nem ígérkezik látványosnak: a következő egy hét során várhatóan mindössze egy méterrel csökken a vízállás az előrejelzések szerint. Ez azt jelenti, hogy ezen a héten várhatón végig érvényben marad az első fokú árvízvédelmi készültség.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Már levonulóban az ár (fotó: Löffler Péter)
[/caption]A Duna-parti városban nem okozott komoly gondot az áradás. A kompforgalom zavartalan maradt, bár a két part között járó, csak utasokat szállító kishajó közlekedését szerdán leállították.

A mohácsi, Duna menti sétányt elöntötte a víz, a folyó egészen a padokig ért. Ebből adódóan a stégek, kikötőhelyek is nehezen, vagy egyáltalán nem voltak megközelíthetők – mindez azonban a rutinos helyi csónaktulajdonosoknak nem jelentett különösebb meglepetést.

Dunaszekcsőt ezúttal ugyancsak megkímélte az ár: a falu folyó melletti utcáit nem öntötte el az ár, s a homokzsákokra is csak néhány helyen volt szükség. Például a Széchenyi utcában, egy befolyásnál emeltek azokból egy kisebb erősséget. Az időközben lezúduló sok csapadék miatt azonban az is előfordul – mint például szombat délután -, hogy a zsákokból rakott gát falu felöli oldalán rekedt meg az összegyűlt esővíz. A védvonalakra folyamatosan felügyelő polgármester, Faller János ezt látva azonnal, maga intézkedett. Néhány zsákot leemelt a gátról, hogy a víz távozhasson a Duna felé.

Védvonalra pályáztak

Dunaszekcsőn minden komolyabb árhullám esetén gond, hogy a Duna közvetlen közelében fekvő utcákat, valamint a Lánka patak mellett fekvő területeket elöntheti az ár. Mindeddig homokzsákokkal védekeztek az ár ellen, a végleges megoldást azonban egy védműrendszer jelentheti. Az önkormányzat a napokban egymilliárd forint értékű pályázatot adott be a gát megépítése érdekében az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretén belül. A tervezett védmű a Wesselényi utcai magasparttól indulna a Dunával közel párhuzamosan, keresztezve két vízfolyást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!